Проф. Георги Янков представи книги за политически системи и историята на Ефрем

    Проф. Георги Янков представи книгите си „Сравнителни политически системи. Исторически съвременни и политически системи“ и второто допълнено издание на „История на село Ефрем“ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково, съобщиха от Областна администрация.

    Събитието бе уважено от десетки гости, сред които бе заместник-областният управител на Хасково Мартин Узунов. Той връчи на проф. Янков поздравителен адрес и почетен плакет от името на областния управител инж. Минко Ангелов за изключителни заслуги в научноизследователската дейност, осъществена при работата по книгата „История на село Ефрем“ и обширния сравнителен анализ на политическите институции и системи от древността до наши дни в книгата „Сравнителни политически системи. Исторически съвременни и политически системи“.

    Проф. Георги Янков е потомък на тракийски бежанци. Роден е в Ефрем през 1946 г., където е завършил основното си образование. Учил е специалност „История“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е защитил докторска степен по философия. През 2000 г. е станал и професор по политология. Проф. Янков е основател и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“ в УНСС и инициатор за създаване на специалност политология във висшето учебно заведение. През 1996 г. катедрата става първата българска катедра по политология, член на Европейския консорциум за политически изследвания. По-късно проф. Янков е и декан на филиала на университета в Хасково, с което изключително много се гордее, стана ясно на събитието днес. През 2009 г. е включен в енциклопедията „Научната слава на България“. През годините е развивал широка академична дейност. Автор е на 190 публикации.

    Проф. Ивайло Христов и проф. Христо Матанов дадоха високи оценки за трудовете на проф. Янков.

    „Книгата „История на село Ефрем“ разкрива чертите на един свят, изпълнен с естественост и с любов към простите човешки неща. За съжаление, вече едвам мъждукащ в спомените на хората. Тя вълнува и възпитава едновременно. Очовечава историята, придавайки й плътност. Независимо от автентично пресъздадената историческа атмосфера, съдбата на хората е водещият идейно-емоционален център. Проф. Янков отчетливо е показал добродетелите на тракийците и тяхното родолюбие, трудолюбие, честност, свенливост“, каза пред присъстващите проф. Христов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини