Плевнелиев представи декларация на контактната група за пресечните точки и решения, за които вижда мнозинство

Контактната група, избрана от ГЕРБ-СДС, ще предложи декларация на 48-ото НС за постигнатото по време на срещите с партиите. В нея ще са пояснени пресечните точки и решенията, за които сме убедени, че има мнозинство, уточни Росен Плевнелиев и представи част от проекта на декларацията:

„Вътрешно политически действия: да се положат усилия партиите да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на лидерството и на диалога; действащ парламент и редовно правителство. Съзнаваме, че членството ни в ЕС не може да е удобно оправдание за национални провали. Ще положим усилия да приемем закони по ПВУ с цел ускоряване модернизацията.

Ще подкрепим пълна борба с корупцията в работата на администрацията, и всички договори и тръжни процедури ще бъдат публични. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е прозрачност пред обществото.

Обединяваме се за всеобхватна реформа в сектор правосъдие. Ще подкрепим правна реформа, като до 5 месеца организираме широко обсъждане, вкл. Венецианската комисия. До една година ще има съдебна реформа.

Осъждаме идеята за цялостна промяна на модела, въвеждащ президентска република. Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, както и членство в Шенген и ОИСР.

Подкрепяме модернизация на армията; одобряваме втората част от покупката на Ф-16.

Осъждаме агресията на Русия и незаконното анексиране на украински територии. Потвърждаваме подкрепата си за военна и друга помощ за Украйна. Отчитаме необходимостта от засилване на сигурността в региона. Препотвърждаваме готовността на България да участва активно в следвоенното възстановяване на Украйна. Апелираме към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии.

С почтено лидерство и конструктивен подход ще отговорим на очакванията на българските граждани", гласи декларацията.

Tази декларация трябва да е основа за дебат, заяви Плевнелиев.

Не раздаваме постове и не преговаряме за правителство, каза той. Иначе Плевнелиев вижда желание в политиците да се състави кабинет. Политическите сили не са готови да влязат на нивото на лидерски срещи, констатира той.

Според него антикризисно правителство ще е по-нестабилно от едно програмно правителство. Трудно е, тежко е, предизборно се допуснаха много грешки, каза Росен Плевнелиев. Според него парламентът трябва да е платформа на идеи.

Положихме усилия, отчете Соломон Паси. Дори само опитът за диалог е нещо положително, допълни той. Сега за министър-председател се търси или Том Круз, или Брус Уилис, пошегува се Паси в типичния си стил.

Паси и Плевнелиев остават на разположение на партиите.

Днес се проведе последната, заключителна среща между контактната група и парламентарно представените партии. Последни при посредниците - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, влязоха от ДПС. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини