Фалстарт на втория ден в парламента, депутатите отново не избраха председател

Фалстарт на втория ден в парламента - депутатите отново не избраха председател на Народното събрание при първото гласуване. Председателстващият Вежди Рашидов обяви един час почивка.

ГЕРБ-СДС отново издигнаха кандидатурата на Росен Желязков.

При условията на разговори между парламентарните групи, каквито имахме тази сутрин на председателския съвет, това вероятно ще бъде последен опит, за да се търси в пряк двубой председател на 48-ото НС. Ако и това не помогне, отново ще се наложи свикване на председателския съвет и търсене на други решения", каза Десислава Атанасова.

Андрей Гюров от ПП потвърди, че няма да номинират кандидат.

"Възраждане", ДПС и БСП също отново издигнаха кандидатите си - Петър Петров, Йордан Цонев и Кристиан Вигенин.

Гласуването се проведе по азбучен ред.

  • За Йордан Цонев 99 депутати гласуваха "за", 96 "против" и 43 - "въздържал се".
  • За Кристиан Вигенин 30 депутати гласуваха "за", 40 "против" и 162 - "въздържал се".
  • За Петър Петров 27 депутати гласуваха "за", 90 "против" и 142 - "въздържал се".
  • За Росен Желязков 102 депутати гласуваха "за", 97 "против" и 39 - "въздържал се".

И на балотажа между Йордан Цонев и Росен Желязков нито един не събра достатъчно гласове, след което Вежди Рашидов обяви почивка.

След осем часа на гласувания, дискусии, почивки и словесни престрелки вчера, първото пленарно заседание на 48-ото НС бе прекратено - без избран председател. След две гласувания в два тура до разбирателство така и не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След заседанието от "Демократична България" направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

От ГЕРБ-СДС подкрепиха предложението на "Демократична България". БСП определиха идеята като неподходяща, но подчертаха, че целта им е парламентът да заработи.

Вечерта обаче се стигна до частична развръзка на блокирания избор, тъй като "Продължаваме Промяната" обявиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев, макар според тях той да е най-достоен. ПП няма да издигат кандидат на заседанието днес.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини