Най-възрастният депутат Вежди Рашидов откри първото заседание на 48-ия парламент

Най-възрастният депутат Вежди Рашидов, който е част от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, откри първото заседание на 48-ото Народно събрание (НС). Той направи проверка на кворума и би звънеца.

Пак ви моля, колеги, мислете - с тези думи се обърна към депутатите Вежди Рашидов, който, като най-възрастния народен представител в пленарната зала, откри първото заседание на 48-ото Народно събрание. 

Знам, че най-лесният път е агресията и отрицанието, но агресията ражда само агресия, а отрицанието ражда само отрицание и отрицание на отрицанието. Така докога, попита Рашидов.

На откриването на 48-ия парламент присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, членове на служебния кабинет, главният прокурор Иван Гешев, представители на съдебната власт и други държавни институции. Поканени да присъстват са и президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, бивши председатели на НС, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, както и на дипломатическия корпус у нас. 

Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и ключът е именно във вас. Това заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и новоизбраното 48-о Народно събрание, което днес провежда първото си тържествено заседание. 

„Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди. Пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена“, обърна се Радев към депутатите. 

Нужен е разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност и да управлява във време на тежки изпитания, допълни  той. 

На днешното първо заседание в залата присъстват 235 депутати. След като те положат клетва, представителите на всяка една от седемте парламентарно избрани формации ще направят изявление.

Предстои да бъде избран и председател на новия парламент. Най-голямата парламентарна група (ПГ) – ГЕРБ-СДС вече обяви своята номинация. Това е Росен Желязков. От ПГ на „Продължаваме Промяната“ ще издигнат Никола Минчев, от ПГ на „БСП за България“ – Кристиан Вигенин, а от ПГ на „Възраждане“ – Петър Петров.

Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

Новото Народно събрание се конституира с указ на президента след провеждането на предсрочни избори в началото на октомври.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини