Брезник чества днес своя духовен празник

Духовен празник чества Брезник днес - в деня, в който църквата почита Света Петка. Денят е неработен и неприсъствен за общинската администрация, общинските структури и учебните заведения на територията на общината, съобщиха от администрацията. Той е обявен за духовен празник на Брезник с решение на Общинския съвет през 2010 година.

Св. Петка е смятана за покровителка на града и закрилница на жителите му. В храма, носещ името й, се съхранява частица от мощите й.

По традиция празникът се предшества с поредица от събития. Отбелязването му започна на 10 октомври с представяне на книгата „Брезник и Брезнишко“ на Димитър Тонин. Открита е изложба на градско облекло края на XIX средата на XX век под надслов „Традиция и модерност“, представен филм за инициативата и наградени участниците и партньорите по проекта. В местното читалище „Просвещение“ е подредена изложба на художниците Богомил Благоев и Георги Кьосев.

С бдение в църквата „Св. Петка“ снощи е започнал празникът. Днес в храма, носещ името на светицата, ще бъде отслужена света литургия, празничен водосвет, ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини