КНСБ: Работещият българин все повече обеднява

Работещият българин безспорно обеднява. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

„При близо 18% официална инфлация и при 45-50% увеличения на цените на годишна база на основните 20 стоки и услуги, очевидно е, че българинът обеднява. Нашият опит е да накараме както работодателите, така и хората да поискат заедно да намерят всички възможни резерви във фирмите и в държавата“, обясни Димитров.

По думите му, за да наваксат заплатите покачващата се постоянно инфлация, е необходимо увеличение от около 20% във всички предприятия и учреждения.

„За да могат хората да получат възможността да не загубят покупателната сила. Няма как да поискаме с 50% да се вдигнат доходите, за да се изравнят с цените в магазина, поне не веднага, но за 2023 г. задължително ще трябва да се направят тези допълнителни стъпки“, каза Пламен Димитров.

От КНСБ настояват и работното време в България да е както в Европейския съюз - до 52 часа седмично. В момента максималното време за работа у нас е максимум 56 часа. Друго от исканията на синдиката е спазването на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които страната ни е обвързана.

„В предприятията се създават реални проблеми по начина, по който се отчита работното време. Тези, които са на сумирано изчисляване ще продължават да имат проблеми в това колко могат да работят максимално седмично. Всички графици трябва да бъдат наредени така, че да е гарантирана 12 часа междудневна почивка, независимо на какви смени работа човекът и 48 часа междуседмична почивка трябва да бъде гарантирана“, уточни Димитров.

Той добави, че има държави в ЕС, в които официално е въведена 36-часова работна седмица.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини