Олимпийски празник и факелно шествие ще има довечера в Радомир

Олимпийски празник и факелно шествие по случай утрешния Ден на независимостта ще се състои довечера в Радомир, съобщиха от общината. Инициативата се организира съвместно с местния клуб „Олимпиец“.

В проявата ще участват представители на пет учебни заведения в общината, уточни за БТА председателят на клуба Доротея Костадинова. Събитието е насочено към сплотяване на идеите на спорта, литературата и различни видове изкуства, символизира обединяването на знанието и победата със стремежа към реализация на всичко добро, посочи тя.

Шествието ще тръгне от площад „Свобода“, ще премине през централните улици на града, площад „Войнишко въстание“ и ще се върне обратно.

Радомирският клуб „Олимпиец“ е създаден преди 18 години от група ентусиансти, като е регистриран в обществена полза. Той е сред най-активните в общината, според кмета Пламен Алексиев.

Олимпийският огън е преминавал два пъти през Радомир - най-напред през 1936 г. на път към Германия и е бил носен от Васил Боборачки. Вторият път е през 1980 г. за олимпиадата в Москва. Тогава носител на огъня е бил Александър Колев, заедно с асистентките му Светослава Асенова и Любка Парушева, припомни още Костадинова.

На тържеството довечера ще присъства Надежда Боборачка - внучка на носителя на олимпийския огън през 1936 г.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини