Доброволци почистиха руините на стара черква, изплувала от язовир Огоста

Доброволци от Монтана и някогашните села Живовци и Калиманица, останали на дъното на язовир „Огоста“ при строежа му преди 40 години, почистиха руините на старата черква „Свето Возненение Господне“, изплувала от водите на язовира при спада на нивото му.  

Краеведът Димитър Церовски, който организира почистването, заяви, че макар и порутена и без покрив, църквата още е скъпа за потомците на хората от някогашните села Живовци и Калиманица. Тя не се вижда постоянно, а само при ниско ниво на язовира – обикновено през лятото и началото на есента.

Черквата е построена през 1858 година от известния в този край майстор Лило, който е построил и храма в Лопушанския манастир и в село Каменна рикса. В началото на 70-те години на миналия век църквата в Живовци е обявена за паметник на културата от епохата на Възраждането.

Изселването на хората от селата Живовци и Калиманица започва през 70-те години на миналия век и приключва през 1984 година. Двете села остават на дъното на язовир „Огоста“ през следващите две години, когато започва завиряването му.

Язовирът е построен с две цели - напояване на големи площи земя около Монтана и в региона (днес не се използва за това) и да събира и спира дъждовните води от Стара планина, след което те да се изпускат контролирано в река Огоста без да се създава опасност от наводнение в Монтана и останалите селища по течението на реката.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини