Ново постъпление има в Държавен архив - Перник

Ново постъпление има в Държавен архив – Перник: удостоверение и грамота на Министерство на културата – Национална листа „Живи човешки съкровища - България“ 2021 за вписване на проекта „Селското хоро в Пернишко“ в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство. Това съобщиха от архива.

Проектът е внесен и защитен от Сдружение с нестопанска цел „Локално наследство“ - дарител на Държавен архив – Перник. Документите имат важно културно-историческо значение за територията на регинона, заради което се осигурява държавното им съхранение.

Селското, Граовско хоро е сред най-обичаните в района на Средна Западна България. Характеризира се с лекота на движенията, пъргавина и скокливост, показва приемственост между поколенията.

„Горд съм, че след обичая Сурова и нашето традиционно Селско хоро става част от културната съкровищница на България“, твърди кметът Станислав Владимиров. Танцът е втората успешна регионална кандидатура в Националната листа, която представя значим елемент от традиционната култура на Пернишкия край. Общините Брезник, Трън, Перник, Земен и Радомир са групови носители на кандидатурата.

В Перник се организира празник на Селското хоро.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини