Елитна руска танкова армия разгромена край Харков, отстъплението - към Русия

В района на Харков въоръжените сили на Украйна са разгромили 1-ва гвардейска танкова армия на Руската федерация, която е готвена за защита на Москва и война с НАТО.

Това съобщи в Twitter британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни на разузнаването.

По данни на разузнаването изтеглените през изминалата седмица части на руските въоръжени сили от района на Харков са от 1-ва гвардейска танкова армия, подчинена на Западния военен окръг на Руската федерация.

"1-ва гвардейска танкова армия претърпя големи загуби в началния етап на нахлуването и не беше напълно възстановена преди украинското контранастъпление в Харков", се казва в изявлението.

Русия до голяма степен е отстъпила от позициите си в района на Харков и много от отстъпващите руски войници са напуснали Украйна, като са прекосили границата и са се върнали в Русия, заяви снощи високопоставен военен представител на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Като цяло според нас украинците постигат напредък в борбата си за освобождаване и възвръщане на териториите в Южна и Източна Украйна", каза пред журналисти американският военен представител, като пожела да остане анонимен.

"Смятаме, че в околностите на Харков руските сили до голяма степен са отстъпили позициите си на украинците и са се изтеглили на север и на изток. Много от тези сили са се прехвърлили през границата в Русия", изтъкна той.

Неофициалните изчисления предполагат, че Русия е загубила около 50 хиляди войници по време на бойните действия в Украйна и че поне два пъти повече са били ранени. 

В последния си анализ на събитията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW) обърна внимание върху падналия морал и готовност на руските сили да се противопоставят на светкавичното украинско контранастъпление и вероятно нежеланието на руските доброволци да се бият в Украйна.

Същевременно обаче експерти предупреждават, че все още се очаква отговорът на руския президент Владимир Путин на последното развитие и се опасяват от възможността Русия не само да ожесточи артилерийските и въздушните атаки срещу районите, върху които Украйна възстанови контрола си, но и да използва химическо и дори ядрено оръжие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини