Азербайджан и Армения подновиха сраженията за Нагорни Карабах

Министерството на отбраната на Армения съобщи за обстрел от въоръжените сили на Азербайджан на градовете Горис, Сотк и Джермук в ранните часове на 13 септември. Според министерството Азербайджан използва артилерия, голямокалибрено и стрелково оръжие, както и безпилотни самолети.

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за саботаж на арменските въоръжени сили в Дашкесанско, Калбаджарско и Лачинско направление. Според министерството през последния месец Ереван целенасочено е влошил обстановката на границата, концентрирал е настъпателни оръжия, тежка артилерия и жива сила, а на 13 септември е обстрелвал позициите на азербайджанската армия в тези райони.

Министерството на отбраната на Азербайджан също обясни сблъсъка с предотвратяването на минирането на райони между позициите на азербайджанските армейски части и снабдителния път от диверсионни групи на арменските въоръжени сили.

Двете страни съобщават за загуби в жива сила, пострада и военната инфраструктура на страната. Броят на жертвите се уточнява.

Арменският премиер Никол Пашинян е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, по време на който страните са обсъдили ескалацията на арменско-азербайджанската граница.

Силите на арменското министерство на извънредните ситуации в районите на сблъсък с азербайджанските въоръжени сили, са преведени в режим на повишена готовност.

Армения и Азербайджан взаимно се обвиняват за започването на обстрела.

Арменският премиер Никол Пашинян обсъди по телефона с френския президент Еманюел Макрон ескалацията на арменско-азербайджанската граница.

Арменският премиер Никол Пашинян проведе заседание на Съвета за сигурност на страната, по време на което е било решено да се потърси помощ от Руската федерация, ОДКБ и Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на ситуацията по границата.

Министерството на отбраната на Армения съобщи за продължаване на позиционните боеве към 04:00 местно време.

Пресслужбата на арменското правителство съобщи, че френският президент Еманюел Макрон е нарекъл по-нататъшната ескалация на напрежението неприемлива и е подчертал необходимостта от разрешаване на ситуацията.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия. Според него конфликтът няма военно решение.

Двете страни са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който исторически е с преобладаващо арменско население, но юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз, отбелязва ДПА. След разпадането на СССР Нагорни Карабах обяви независимост от Баку под името Република Арцах с подкрепата на Ереван, което предизвика продължила три години война. Войната приключи през 1994 г. с победа на Армения и в продължение на четвърт век Нагорни Карабах на практика беше под арменски контрол, въпреки че статутът му никога не беше международно признат.

След десетилетия на безизходица Азербайджан внезапно си възвърна големи части от Нагорни Карабах във военна кампания през 2020 г., принуждавайки Армения да направи големи териториални отстъпки. Те включваха клауза, ограничаваща арменския достъп до региона до един безопасен коридор, наблюдаван от руски мироопазващи сили. Оттогава обаче прекратяването на огъня беше нарушавано няколко пъти и от двете страни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини