21 години от терористичните нападения на 11 септември

САЩ отбелязват днес 21 години от терористичните нападения на 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес.

Американците отбелязват годишнината от 11 септември с минутa мълчание, изчитане на имената на жертвите на атаките, доброволческа работа и други прояви, с които си припомнят за най-кървавото терористично нападение, извършвано на територията на Съединените щати.

Роднини на близките и представители на властите ще се съберат днес на местата, на които на 11 септември 2001 г. бяха разбити похитените самолети, а именно - при Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и поле в Пенсилвания. 

На други места в САЩ годишнината ще бъде отбелязана с бдения със свещи, с религиозни служби, в които ще участват хора, изповядващи различни вери, и с други прояви. Някои американци например избират на този ден да участват в доброволчески проекти на този ден.

Миналогодишното отбелязване на годишнината бе съпътствано от особен символизъм, тъй като се състоя броени седмици след хаотичното изтегляне на американските сили от Афганистан, където САЩ започнаха война в отговор на атаките от 11 септември.

Макар тазгодишният 11 септември да не е такъв повратен момент, той си остава повод за размишления във връзка с нападенията, които отнеха живота на близо 3000 души и станаха причина за това САЩ да започнат своята "война срещу тероризма".

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да произнесе реч и да положи венец в Пентагона, а първата дама Джил Байдън ще посети Шанксвил, в щата Пенсилвания, където един от похитените самолети се разби след опит на пътниците и екипажа да щурмуват кабината на самолета.

Очаква се вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и съпругът ѝ Дъг Емхоф да посетят Мемориала в Ню Йорк, но по традиция политици не държат речи на възпоменателната церемония на кота нула.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини