Изневярата като илюзия за щастие

За женските очаквания от брака и изневярата

Много жени изневеряват. Броят им, като цяло, изглежда по-малък от този на неверните мъже, но все пак повечето изследвания показват, че около половината от жените изневеряват по време на брака си, а някои посочват дори по-висока цифра. Фактически, може да се окаже, че броят на изневеряващите жени е колкото и на мъжете, но те го признават по-неохотно, дори и в анонимно проучване, докато някои мъже може би смятат, че трябва да преувеличават изневерите си, стига жена им да не е наблизо да ги чуе!

Но каква е разликата между мъжа, който изневерява, и жената, която изневерява? За да отговорим на този въпрос, би трябвало първо да видим как мъжете и жените гледат на брака. 
В проучвания, където американски мъже и жени са помолени да оценят качеството на брака си като цяло, жените, средно, са оценили брака значително по-ниско от съпрузите си...около 40-50 на сто по-ниско! Тоест, ако един мъж е запитан: "В скала от 1 до 10, където 10 е "много добър", а 1- "много лош", колко добър е бракът ви?", мъжът би дал оценка 8, докато тя вероятно би дала 4!

Защо се случва това? Вероятно е резултат от комбинация от причини, сред които и различни очаквания. Докато мъжете по-скоро ги учат, че пътят към тяхното щастие минава през успеха в професията, правене на пари или дори спечелване на красиви жени, жените - напротив - често ги учат, че бракът и семейството ще бъдат основните неща, чрез които ще намерят щастие. Така те получават по-високи очаквания за това, какво ще направи брака за тях. По тази причина, ако те не са щастливи, изглежда логично да направят заключение, че това е поради някакъв недостатък на съпруга им или на проблем в семейството. 
"Вече не съм щастлива с него" е фраза, която изневеряващите жени често казват, за да оправдаят действията си. Тя показва обща тенденция, че жените, които изневеряват, са склонни да обвиняват съпруга си за собствената си изневяра.

Разбира се, нито едно от тези неща не е истина. Нито неговото щастие зависи от кариерата, богатството или любовниците му, нито нейното щастие идва от съпруга и семейството. И това не е всичко - има още един фактор, който жената трябва да вземе предвид: Ако се приеме, че бракът я прави щастлива, дали тя ще бъде повече или по-малко щастлива, ако прави неща, които подкопават основите му? Колкото по-силно жената вярва, че е нещастна заради брака си, толкова повече вреди на щастието си, подкопавайки основите на брака си с изневяра!

Има един 
интересен парадокс. Докато бракът сам по себе си не е достатъчен да "произведе" щастие, без значение какви са съпругът и децата, за развода е известно, че носи нещастие, най-малко в краткосрочен план. Той е рисков фактор за депресия и други емоционални страдания, с тенденция да въздейства негативно както на мъжете, така и на жените. Още нещо: ние знаем много добре, че когато жените изневеряват, това ги излага на по-голям риск от развод. Всъщност бракове, където мъжът е "хванат" в изневяра, е много по-вероятно да бъдат спасени, отколкото бракове, при които жената е "хваната" в изневяра. Не е честно, но е вярно. Някои проучвания на традиционно-мислещи двойки показват, че когато мъжът е "хванат", ако той се съгласи да престане да изневерява, няма деца от жената, с която изневерява, и ако двойката проведе заедно терапия, бракът може да бъде спасен в около 9 от 10 случая. Но ако жената е "заловена" да изневерява, дори и ако тя спре да го прави и е проведена терапия, бракът е "загубен" в 9 от 10 случая в рамките на 5 години. И дори и това да е по-малко вярно за не-традиционалистите, а също и в бракове, където мъжът е изневерил преди жена му също да го направи, разликата все още съществува, само че в по-малка степен.

Така че...: - Нещастна ли сте в брака си? Вярвате ли, че съпругът ви е виновен за това? Мислите ли, че друг мъж би ви направил по-щастлива? Ако е така, би трябвало да вземете под внимание някои неща. 

Първо: - Истината е, че вашето щастие зависи от вас. Само един човек може да донесе щастие на един мъж или жена, и това е самият той или самата тя.

Второ: - Ако обмисляте изневяра, рискувате да направите брака си по-лош, а ако мислите да останете с мъжа, с който изневерявате, едно нещо, което той със сигурност ще знае е, че сте способна да изневерявате на съпруга си!

Трето: - Може би е по-добре първо да поработите за постигане на удовлетворение от настоящия си брак - нали това е, което всъщност искате! - по-удовлетворяващ брак? Обикновено то най-добре се постига в брака, който вече имате. Понякога, разбира се, най-доброто решение е да напуснете брака си и да започнете отначало, но дори тогава трябва да сте сигурна, че сте направила всичко възможно, за да дадете на настоящия си брак най-добрите шансове, така че да напуснете с малко съжаление и без съмнения. 

И 
четвърто: - Има неща, които могат да се направят и в двете посоки. Но засега - започнете с мисълта, че вие контролирате вашето собствено щастие.

 

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини