Сечище-дере-водоем разследват в планината над пострадалите от наводненията райони

Сечище в горите над Карлово провери вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Проверката се извършва съвместно от Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на земеделието, прокуратурата и външни експерти.

По първоначални данни сечището е законно. Вероятно обаче са били извършени нарушения. Какви - ще стане ясно до седмица.

"По първоначални данни имаме сериозни съмнения, че има нарушения тук, извършени конкретно на това сечище. Ще бъдат проверени и следващите, до изворите на реката, която отива в село Богдан. Има данни за наличие на трупи, каквито не трябва да има на сечището, след като то бъде експлоатирано и почистено и предадено", коментира Иван Демерджиев.

Сигнали в МВР са получени след бедствието, местните хора са говорели за голяма сеч в планината.

Според очевидци свидетели всичко е започнало от друго сечище в дере, където е била струпана огромна маса дървесина, което е обект на разследване, каза Румен Попов, зам.- апелативен прокурор на Пловдив. Там се е оформил водоем с трупи.

Тепърва екип следователи ще установяват колко висок воден стълб е имало, какви количества валежи и какви количества трупи. Ще се установява кое е дере, кое - горски фонд по статут. Ще бъдат разследвани всички обстоятелства и дали те са допринесли за бедствието, дали има човешка намеса.

"Ще използваме всички законови механизми в рамките на всяко едно министерство. Нека като приключим, да направим равносметка и да видим дали държавата се е справила по-успешно с този процес спрямо предходните. Аз вярвам, че това ще е така", коментира още служебният министър на вътрешните работи. 

Иван Демерджиев подчерта, че се проверява изключително внимателно какво се е случило и ще бъде търсена отговорност на всички, които биха могли да бъдат съпричастни към това. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини