Запорожката АЕЦ е изключена от енергийната система на Украйна

Последните два работещи реактора в контролираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" бяха изключени от електрическата мрежа на Украйна в четвъртък, след като пожари повредиха въздушни електропроводи. Това съобщи украинската държавна ядрена компания "Енергоатом", цитирана от Ройтерс.

Пожарите са били в пепелищата на въглищна централа, разположена близо до Запорожската АЕЦ - най-голямото ядрено съоръжение в Европа. Те са повредили електропроводите, свързващи я с мрежата, обяснява операторът на централата.

"В резултат на това двата работещи енергоблока на станцията бяха изключени от мрежата", се казва в съобщение на "Енергоатом".

Системите за сигурност на централата работят нормално и се работи по повторното свързване на един от реакторните блокове към мрежата, добавиха от оператора.

В същото време руските власти, назначени след окупирането на част от Запоржка област, където се намира централата, обявиха, че двата работещи от шестте реактора в централата, са били изключени заради задействането на аварийната им защита.

"Задействана е релейната аварийна защита на АЕЦ и двата енергоблока бяха изключени, след което Запорожка област остана без електрозахранване. Веднага след потушаването на пожара един блок беше пуснат в експлоатация. Работи се по възстановяване на електрозахранването в региона и за пускане втория енергоблок", пише в "Телеграм" Евгений Балицкий. шеф на окупационната администрация на региона.

Според руските власти пожарът е възникнал в охраняваната зона на централата в резултат на украински обстрел.

Аварията доведе до прекъсване на тока в Запорожка и в Херсонска области на Украйна, като електричеството бавно се възстановява.

Запорожката АЕЦ е подложена на обстрел, включително с ракети през последните десет дни, като Киев и Москва взаимно се обвиняват за това. Централата е под руски контрол, като украинският персонал продължава да работи.
По настояване на Украйна Международната агенция за атомна енергия ще обследва на място рисковете за сигурността на съоръженията, като се очаква мисията да започне на 5 септември.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини