АПИ предвиди близо 280 млн. лева в ускорена процедура за зимна поддръжка

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществени поръчки за избор на изпълнители за зимно поддържане на основните пътища. Те са за автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и "Марица", както и за републиканската мрежа в пет от шестте района за планиране. Обявените поръчки са по ускорена процедура, за да се подсигури предстоящия зимен сезон. Срокът за подаване на офертите е до 1 септември, а за Северен централен определения срок е 5 септември. За този район документацията предстои да бъде публикувана. Общата прогнозна стойност за петте обявени района и магистралите е близо 280 млн. лева.

По повод съкратения срок за предлагане на оферти от агенцията коментират, че е нужно, за да се минимизират рисковете републиканските пътища да останат без поддържане през зимните месеци, тъй като срокът за провеждането и завършването на откритата обществена поръчка с подписването на договор отнема минимум 6 месеца.

"На 5 август т. г. АПИ обяви тръжните процедури за избор на изпълнители за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа за следващите три години. Предвид процедурните срокове те няма да са приключили с избора на изпълнител и подписването на нови договори до 30 септември, когато изтичат настоящите споразумения с пътноподдържащите дружества", посочват от пътната агенция.

За петте района индикативните стойности са съответно (без ДДС)

  • Северозападен район - 43 млн. лева
  • Североизточен район - 27.8 млн. лева
  • Югоизточен район - 35.5 млн. лева
  • Южен централен район - 48 млн. лева
  • Югозападен район - 45 .7 млн. лева

Зимното поддържане на автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Марица" и "Струма" прогнозно ще струва 76.8 млн. лева без ДДС.

От АПИ посочват, че в обявените процедури е разширен кръгът на възможните участници в тръжните процедури. Могат да кандидатстват и фирми с опит в поддържането на пътища от общинската или уличната пътна мрежа. Целта е да се стимулира конкуренцията между участниците. Изискването е през последните 3 години да са осъществявали зимно поддържане на 150 км републикански или общински пътища, или улици. В процедурите, провеждани предходни години, са допускани единствено участници с опит в изпълнение на подобни дейности само на републикански пътища.

На 11 август министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков освободи доскорошния директор на АПИ Тодор Василев, когото смени с Иво Иванов. Добави, че е бил информиран от Агенция "Пътна инфраструктура" за готвени обществени поръчки за пътно поддържане за следващите три години, но не от зимата, а от пролетта. Според него това означава, че ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не се е интересувало от зимното почистване. "Най-вероятно са считали, че държавата ще бъде принудена договорите да бъдат продължени", коментира той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини