Шолц уверил Путин, че Украйна няма да влезе в НАТО в следващите 30 години още преди войната

Преди началото на руската инвазия в Украйна канцлерът на Германия Олаф Шолц е уверил руския президент Владимир Путин, че Украйна няма да се присъедини към НАТО през следващите 30 години. Това съобщи самият Шолц в неделя.

Именно заради това официалните мотиви, с които Москва оправда нахлуването, са "напълно абсурдни", каза Шолц.

Сред аргументите, които Владимир Путин посочи за непровокираната си инвазия в Украйна, беше, че НАТО продължава да се разширява на изток и по този начин заплашва Русия.

"НАТО никога не е било заплаха за Русия", каза Шолц, цитиран от Шпигел.

Германският канцлер отхвърли и руските обвинения, че страните членки на НАТО не са взели предвид руските интереси в сферата на сигурността преди войната. По думите му той лично е уверил Путин в техни разговори преди началото на инвазията, че евентуалното присъединяване на Украйна към алианса "не стои на дневен ред през следващите 30 години".

Шолц каза още, че руският президент не иска да приеме отворените, либерални общества в Европа, а идеите му са "напълно абсурдни". Пред него руският президент е казал, например, че Беларус и Украйна не са истински държави.

Шолц не уточни кога се е състоял разговорът му с Путин. За последен път лидерите на Германия и Русия разговаряха по телефона на 21 декември. На 15 февруари Шолц се срещна с Путин в Москва.

На 24 февруари Путин нареди началото на военната инвазия в Украйна. Той оправда действията на Кремъл с факта, че НАТО иска да превърне Украйна в свой антируски пост. Киев и НАТО многократно отрекоха твърденията.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини