Опитът за подобряване на два световни рекорда от белгийския пилот Мак Ръдърфорд завършва на 24 август на летище "София Запад"

Мак Ръдърфорд - 17-годишен белгийски пилот, който в момента провежда околосветско пътешествие с ултралек самолет в опит да подобри два световни рекорда, се очаква да кацне на летище "София Запад" край радомирското село Жедна на 24 август, съобщиха на БТА от фирмата спонсор на събитието ICDSoft. Мак претендира да подобри два световни рекорда - за най-млад човек, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет.

Пътуването на Мак започва през март от летище „София Запад“ и ще завърши отново там на 24 август. Причината белгийският авиатор да стартира и финишира в България, е спонсорството от страна на българската фирма ICDSoft за осъществяване на пътешествието му. На самолета на Мак е брандирано българското знаме. С поставянето на този рекорд пилотът иска да покаже, че младите хора имат място във върховите постижения на света.

Мак е по-малкият брат на Зара Ръдърфорд, която отново с помощта на ICDSoft през януари тази година подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет - рекорд, който се очаква да бъде подобрен от собствения ѝ брат.

Петмесечното пътуване на Мак е огромно предизвикателство, свързано с множество трудности, които той е успял да преодолее - няколкочасов полет над Тихия океан, пясъчни бури, проблеми с геополитическата обстановка и др.

От тригодишна възраст Мак Ръдърфорд иска да стане пилот. Той е получил лиценз през септември 2020 г., което по това време го прави най-младия пилот в света - на възраст от 15 години и два месеца. Мак е летял стотици часове с баща си, който е професионален пилот, като полетите са включвали две трансатлантически преминавания.

Сега рекордът за най-млад човек, обиколил света самостоятелно със самолет, се държи от Травис Лъдлоу, който е бил на 18 г. при завършване на опита си миналата година.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини