Разкриха схема за регистрация на крадени луксозни автомобили

Започва проверка на работата на сектор "Регистрация на МПС" към КАТ-Бургас във връзка с разбитата схема за регистрация на крадени автомобили. Това каза на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР в морския град старши комисар Калоян Калоянов. Той уточни, че към момента няма данни настоящи служители на КАТ да са замесени в схемата, но един от задържаните е бил служител на "Пътна полиция" и много добре познава организацията на работата.

При специализирана полицейска операция вчера в Бургас са задържани шестима души - петима мъже и жена. Те са участници в организираната престъпна група, беше съобщено на брифинг в залата на Апелативна прокуратура - Бургас. 

Установено е, че действието на групата е започнало още от есента на 2020 година. Става въпрос за изкупуване на автомобили от висок клас, на които впоследствие са се променяли идентификационните номера на рамата и с неистински документи се е извършвала тяхната регистрация, обясни комисар Калоян Калоянов.

В разследването на престъпната група са участвали служители от сектор "Противозаконно отнемане на моторни превозни средства" към отдел "Криминална полиция"-Бургас, ГДБОП, сектор "Специални тактически действия" към МВР и "Жандармерия" - Бургас.

"Установи се, че ръководителят на групата е създал една стройна престъпна структура за изкупуване на автомобили, които са предмет на кражба, предмет на застрахователни или лизингови измами, както на територията на България, така и на територията на Европа. След намирането и осигуряването на такъв автомобил, на същия се извършва интервенция на идентификационния номер на рамата, изготвят се неистински документи за неговия произход, след което се регистрира в секторите за регистрация в Бургас или в други такива в страната. За тази цел са осигурявани лица с нисък социален статус, да речем малоимотни, които са се явявали собственици на тези автомобили. След регистрацията на автомобилите, една част от тях са продадени на добросъвестни купувачи на територията на България, а по-голямата са трафикирани през Република Турция към страни от Близкия изток. Говорим за автомобили, чиято средна стойност е над 100 000 лева на всеки един от тях. Става въпрос за автомобили, чието производство е през 2020, 2021, 2022 година", каза комисар Калоянов.

Той заяви, че до момента установените автомобили преминали по тази престъпна схема, регистрирани и трафикирани, било то в България или чужбина, са 39 на брой. Автомобилите, установени и иззети от полицейски служители, са единайсет.

"Приблизителната обща стойност на тези автомобили е 4 000 000 лева", добави комисар Калоянов.

"До този момент са събрани огромен обем доказателства, но една такава престъпна дейност налага широкомащабно разследване, така че продължаваме активно да събираме още доказателства. Това че към настоящия момент шест лица са привлечени към наказателна отговорност, не означава, че няма да бъдат привлечени и други, ако има достатъчно доказателства", каза заместник-окръжният прокурор на Бургас Светослав Маринчев. Четирима от обвиняемите са задържани до 48 часа. Вероятно утре в Окръжния съд в Бургас ще бъдат внесени искания за налагане на най-тежките мерки", уточни прокурорът.

Другите двама членове на групата са с мярка "подписка", наложени са им забрани да напускат пределите на страната.

Ръководителят на група е с инициали С.М. А. Роден е през 1967 година. Същият живее в Бургас.

Шестимата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по член 321, ал. 3 от Наказателния кодекс. За лицето, привлечено като ръководител на престъпната група, законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 5 до 15 години, за участниците - от 3 до 10 години. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини