Японски хореограф поставя "Саломе" и "Лейди Джейн"“ с балетната трупа на Старозагорската опера

Светът е толкова малък, а изкуството толкова голямо, казва Каито Такахаши, който утре има първа премиера като хореограф на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Японецът на 26 години, който е от четири години в международната балетна трупа на Силвия Томова, остана незабравим за публиката, след като постави шеметен финал на балетната мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров, световна премиера на Старозагорската опера.

В първото си интервю, което даде за БТА, той сподели, че е избрал Европа, завършил Академията по изкуство в Манхайм и се е явил на конкурс в Стара Загора. Изкуството е част от семейната му история, но в друг вариант – баща му има елитен ресторант в Япония, в който храната е елитно изкуство.

Изключително е благодарен на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов и директора на балета Силвия Томова, които са го подкрепили в желанието му да създаде двата едноактни балета по музиката на новозеландеца Джон Робъртсън. Цяла пролет са имали онлайн консултации с него по скайпа. Композиторът е завършил Кралската консерватория в Торонто.  Днес, вече  в годините на неговата зрялост много от творбите му се изпълняват в Канада, Австралия, Мексико, в Англия, Швеция и в България. Пет от шестте му симфонии са записани от Navona Recordings заедно с други оркестрови произведения, включително концерти за кларинет и тромпет. Премиерата на едночасовата опера „Орфей – маска“ е през 2015 г., припомни пред БТА Каито Такахаши. 

Голямата изненада за публиката в Стара Загора е гостуването на премиерата на самият композитор. Той е пристигнал за първи път в България, за да чуе своите произведения, които са световни премиери, разказа пред БТА японският хореограф. 

„Лейди Джейн“ и „Танците на Саломе“ са вдъхновени от творчеството на ирландския писател и драматург Оскар Уайлд, въпреки че последната история изначално е библейска приказка, която Уайлд превръща в пиеса. „Лейди Джейн“ е история, която той измисля, за да забавлява майката на приятел. Като стил тя е неокласика, изтъкна хореографът. 

 „Танците на Саломе“ илюстрира „танца на седемте воала“, изпълняван от Саломе за втория й баща цар Ирод, наградата за който ще бъде отсечената глава на Йоан Кръстител, предоставена й на сребърен поднос. Пиесата е написана като самостоятелно оркестрово произведение. „Създадена е като модерно произведение, за да предизвика публиката“, обясни Каито Такахаши. Той подчерта, че за него като хореограф е важен акцент и решение да покаже, че във всеки човек има частица лудост, но това не го прави луд. Неговата Саломе носи чистота и искреността на една млада жена в години на изпитание.  

„Лейди Джейн“ е замислена като съпътстващо произведение към операта-маска от Джон Робъртсън „Орфей“, чиято премиера се състоя в Русе през юни 2015 г.  Тя беше изиграна и на сцената на Старозагорската опера през февруари 2016 г. Композиторът е автор на текста и на либретото. В първата половина на творбата Лейди Джейн поглежда назад към живота си с различни танци - валс, чарлстон, танго, характерни за различните години от нейния разказ, а втората част се развива около 1980 г., когато тя е вече възрастна жена.

„За мен важно при постановката да реализирам едно ново и модерно решение – да свържа балет, оркестър и актриса, на която отредих главната роля. Мисля, че така в XXI век образът има цялостна и съвременна визия“, подчерта хореографът.

И при двете постановка той работи заедно със своята помощничка и сънародничка Акари Мориматсу, на която е изключително благодарен.

Премиерата на двете балетни постановка е утре вечер от  19:00 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини