"Удар по авторитета на България". Граждани искат Радев да даде убежище на руснака Алексей Алчин

Журналисти, преподаватели и правозащитници настояват президентът Румен Радев да използва конституционното си правомощие и да даде политическо убежище на руснака Алексей Алчин, който може да бъде екстрадиран от България в родината си. Това става ясно от отворено писмо до държавния глава, публикувано в правозащитния сайт “Маргиналия” във вторник.

Алчин беше задържан преди седмица във Варна по искане на Москва заради задочно повдигнати му обвинения за укриване на данъци в особено големи размери. В понеделник Варненският окръжен съд постанови на първа инстанция той да бъде върнат в Русия, неглижирайки опасенията на защитата му, че там ще бъде подложен на политически репресии заради позициите му срещу Кремъл и войната в Украйна.

Според авторите на писмото до Радев “екстрадирането на руския гражданин Алчин ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят”.

“Страната ни не може да бъде съюзник на процеси по погазване на човешките права, неутрализиране на неудобните свободни граждани и политическа саморазправа”, добавят те, призовавайки държавният глава да предостави политическо убежище на Алчин.

Руснакът е поискал защита от България през юни, след като разбира, че родината му е отправила официално искане за неговата екстрадиция. Според варненската прокуратура обаче неговото искане “може да бъде ценено единствено, ако е подадено преди задържането на лицето във връзка с исканата екстрадиция”. Окръжният съд в града цитира в понеделник това становище на държавното обвинение без да го обори.

"Сериозни съмнения" към руското правосъдие

Авторите на писмото до Радев допълват още, че имат “сериозни съмнения, че правосъдието в Русия може да бъде опорочено”. Сред подписалите призива към президента са преподавателите Огнян Минчев, Красен Станчев, Стефан Дечев, журналистите Владимир Йончев, Веселин Стойнев и Юлияна Методиева.

Подобни опасения изрази и Българският хелзинкски комитет, който припомни, че обвинения за данъчни престъпления бяха повдигнати в Русия и на други известни критици на Кремъл.

“[Михаил] Ходорковски заедно с Платон Лебедев бяха осъдени по обвинение за укриване на данъци; преди да бъде убит в затвора, [Сергей] Магнитски също бе обвинен в данъчни престъпления; [Алексей] Навални беше осъден за присвояване на над 500 000 щатски долара”, посочва правозащитната организация.

От БХК отбелязват и обстоятелството, че “Варненският окръжен съд се доверява напълно на уверенията на руската страна, че правата на Алчин ще бъдат спазвани - при наличието на десетки доказателства, че за критиците на Кремъл в Русия правосъдие няма”.

"Суспендиране" на екстрадициите от ЕС в Русия

Междувременно българският евродепутат Радан Кънев (“Демократична България”) обяви, че ще предложи на колегите си в Европейския парламент “екстрадициите от ЕС към Русия трябва да бъдат просто суспендирани”. По думите му “екстрадиране на руски гражданин, протестирал срещу правителството на Путин, е смъртна присъда”.

Алексей Алчин е открит критик на управлението на Владимир Путин и на непредизвиканата руска инвазия в Украйна започнала на 24 февруари. Два дни след нейното начало той публично изгори руския си паспорт по време на антивоенен протест в центъра на Варна. От началото на 2018 г. той е разследван за неплатен Данък върху добавената стойност в размер на над 282,5 млн. рубли и е обявен за международно издирване през февруари 2020 г.

Руснакът се мести в България преди около 5 години, след като разбира, че може да стане обект на наказателно преследване заради бизнеса си, свързан с изкупуване на скрап с ценни метали. Той има българска лична карта, постоянен адрес и работа във Варна и поиска политическо убежище през юни, след като разбра, че Москва иска екстрадицията му.

Варненският окръжен съд обаче прие в понеделник, че Генералната прокуратура на Русия гарантира, че ще му бъде предоставена адвокатска защита и той няма да бъде преследван по други обвинения, освен тези, посочени в искането за екстрадицията му. Следващата седмица предстои Варненският апелативен съд да се произнесе окончателно по искането на Москва Алчин да ѝ бъде върнат.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини