Самодейци от Пернишко се завърнаха с отличия от фестивал в Република Северна Македония

Самодейци от Пернишко се завърнаха с отличия от проведения фолклорен фестивал „Duflla“ в село Рашче, Република Северна Македония (РСМ). Това съобщиха Василка Николова - секретар на Народно читалище „Христо Ботев 1928“ в радомирското село Копаница и Мария Владимирова - представител на Сдружение с нестопанска цел „Локално наследство“.

По думите им фолклорна танцова група „Мераклийче“ към НЧ „Христо Ботев 1928“ в с. Копаница и фолклорна певческа група „Седмошарица“ към пернишкото читалище „Нови хоризонти 2009“ са били единствените участници от България. Те са представили емблематичното за региона Селско (Граовско) хоро, вписано в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство. В продължилата три дни в надпреварата са се изявили състави от РСМ, Косово, Албания, Босна и Херцеговина.

Нашите изпълнители са получили диплома, грамота и признанието на публиката, казаха Николова и  Владимирова. Групите са били приети от кмета на общината Блерим Беджети и от директора на фестивала, с които са разменили подаръци. Нашите певци и танцьори са подарили на домакините и българско знаме.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини