Пернишка област се представя с над 6-часова програма на самостоятелна сцена на събора в Копривщица

Пернишка област ще се представи с над 6-часова програма на самостоятелна сцена на предстоящия ХII Национален събор на народното творчество в Копривщица, който ще се състои на 5, 6 и 7 август. Това съобщи Иванка Василева - главен експерт в община Перник. По думите й регионът е с най-много участници - 658 сред всички, явяващи се на прегледа области.

Областният управител Кирил Стоев ще открие представянето на Пернишки регион. Изкуството си ще покажат 26 танцови формации, 11 певчески групи, 6 фолклорни групи за детски обичаи, певчески квартет, трио, дуо и др. Ще прозвучат 95 изпълнения на различни жанрове на граовския фолклор. В надпреварата се включват 13 читалища, една музикална школа, детска градина, основно училище, пенсионерски клубове и други, общо 39 институции. На националния преглед ще се изявят малките изпълнителки Ема Кирилова, Рая Димитрова, Крисия Валериева, много възрастни певци и певици, зрителите ще се насладят на многообразие от разказвачи, певци и танцьори.

По покана на Министерството на културата и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей ансамбъл "Кладница" ще се включи в официалното откриване на събора. Съставът ще представи Селското (Граовско) хоро, което беше вписано в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство през 2021 г.


На 5, 6 и 7 август в Копривщица ще се проведе дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество. Организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Българска телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. От 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини