Илинденски събор ще има утре в Перник

Утре (2 август) жители и гости на един от големите квартали на Перник – „Мошино“ ще отбележат деня на своя покровител Свети пророк Илия (по стар стил), съобщиха от кметство „Изток“. Традиционният събор води началото си отпреди 183 години. На този ден местните се събрали за първи път за молитва в новопостроената църква, носеща името му.
Оттогава на Илинден (по стар стил) жителите на квартала ежегодно отдават почит на светеца, закрилник на селището.

Денят ще започне с утринна служба и света литургия в храма „Свети Пророк Илия“, който е най-големият в Пернишко.

Мястото, върху което се намира Светата обител, е било овощна градина на Лазар Иванов. Той я е преотстъпил, за да може неговите съселяни да имат своя черква. Иконите са дело на художник резбар от Самоков.

С времето черквата западнала. През 1939 г. жителите на тогавашното село Мошино (сега квартал на Перник) я издигнали отново, този път голяма и красива. За строежа са дарили средства 306 души и институции. Сред тях са миньорите от пернишката мина, които събрали 80 000 лв., министерствата на външните работи и на благоустройството, Светият синод. За закупуването на камбана се отзовали 109 спомоществователи.

В годините на тоталитаризма храмът пак бил напълно изоставен. Вътре спели бездомници, прозорците му били изпочупени, а подът пробит и издълбан. С дарение на д-р Богдан Неделков, който родом е от Мошино, но дълги години живее и работи в САЩ, през 1998 г. черквата е възродена за нов живот.

По случай Илинденския събор кметство „Изток“, читалище „Съзнание - 1922“ и Районният младежки дом са подготвили богата празнична програма.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини