Невероятно запазена риба отпреди 183 млн. години

Ферма в Англия се оказа вероятният източник на джурасик джакпот - съкровищница от вкаменелости на 183 милиона години. В покрайнините на Глостършър в Котсуолдс, под почвата, която в момента е утъпкана под копитата на пасящ добитък, изследователите наскоро откриха вкаменени останки от риби, гигантски морски влечуги, наречени ихтиозаври, калмари, насекоми и други древни животни, датиращи от ранната част на юрския период (преди 201,3 милиона до 145 милиона години).

Сред повече от 180 вкаменелости, открити по време на разкопките, един от забележителните екземпляри е триизмерно запазена глава на риба, принадлежала на Pachycormus, изчезнал род лъчеперки риби. Фосилът, който изследователите открили вграден във втвърдена варовикова ядка, излизаща от глината, е изключително добре запазен и съдържа меки тъкани, включително люспи и око. Триизмерният характер на позата на главата и тялото на екземпляра е такъв, че изследователите не могат да я сравнят с никоя друга предишна находка.

"Най-близкият аналог, за който можем да се сетим, беше Big Mouth Billy Bass"", каза Невил Холингуърт, полеви геолог от университета в Бирмингам, който откри мястото със съпругата си Сали, препаратор на изкопаеми и координатор на разкопките. "Очната ябълка и орбитата бяха добре запазени. Обикновено при вкаменелостите те са плоски. Но в този случай били запазени в повече от едно измерение и изглежда сякаш рибата изскача от скалата", казва Холингуърт пред Live Science.

"Никога преди не съм виждала нещо подобно", допълва Сали Холингуърт. "Можете да видите люспите, кожата, гръбнака – дори очната ѝ ябълка е все още там."

Гледката изумила Холингуърт толкова много, че те се свързали с ThinkSee3D - компания, която създава цифрови 3D модели на вкаменелости, за да създадат интерактивно 3D изображение на рибата, за да й помогнат "да оживее" и за да я проучат по-отблизо.

Повечето от вкаменелостите, открити екипа от учени и специалисти, се намират зад кошарата на фермата. Във фермата отглеждат стадо английски лонгхорн - британска порода месодайни говеда с дълги, извити рога, много от които следят внимателно разкопките.

"Беше малко изнервящо да копаеш, когато те наблюдава стадо лонгхорн", казва Сали Холингуърт пред Live Science.

Някога този регион на Обединеното кралство е бил напълно потопен от плитко тропическо море и утайките там вероятно са помогнали за запазването на вкаменелостите. Невил Холингуърт описва юрските слоеве като леко хоризонтални, със слоеве от меки глини под обвивка от по-твърди варовикови слоеве.

"Когато рибите умирали, те потъвали на морското дъно", каза специалистът по изкопаеми морски влечуги Дийн Ломакс, гостуващ учен в Университета на Манчестър в Обединеното кралство и член на групата за разкопки. "В този случай (...) те трябва да са били бързо погребани от утайката. Веднага щом достигнали морското дъно, те били покрити и незабавно защитени."

По време на четиридневните разкопки по-рано този месец екипът от осем души използва копач, за да изкопае 80 метра през тревистите брегове на фермата. Открити са редица различни екземпляри, датирани от тоарската епоха (етап от юрския период преди от 183 до 174 милиона години) - белемнити (изчезнали калмароподобни главоноги), амонити (изчезнали главоноги с черупки), двучерупчести и охлюви, риби и други морски животни.

Учените искат да сравнят тези вкаменелости с други находища на вкаменелости от тоарската епоха, не само в Обединеното кралство, но и в цяла Европа и потенциално в Америка. Групата планира да продължи да изучава екземплярите и работи за публикуване на откритията. Междувременно селекция от вкаменелостите ще бъде изложена в музея в парка в Страуд.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини