Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени в ЗУТ

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) преди предстоящото разпускане на този парламент. Единият е на Владислав Панев ("Демократична България") и група народни представители, другият - на Снежанка Траянска ("Има такъв народ") и група народни представители. 

Депутатите отхвърлиха други два законопроекта за изменение на ЗУТ - на "Възраждане" и на Александър Дунчев от "Продължаваме Промяната".

Законопроектът, предложен от Владислав Панев (ДБ) и група народни представители, предвижда облекчаване на режима за изграждане, дооборудване или подмяна на инсталации за производство на електрическа, топлинна или на енергия за охлаждане от възобновяеми източници само за собствено потребление, ако общата им инсталирана мощност не надхвърля 10,8 kw, както и облекчаване на режима за изграждане и реконструкция от вертикално в хоризонтално разпределение на вътрешни сградни инсталации за отопление и битово горещо водоснабдяване в съществуващи сгради.

Измененията, предложени от Снежанка Троянска (ИТН) и група народни представители, са свързани с намаляване на административната тежест, освобождаване на главните архитекти от несвойствени функции и въвеждане на по-високи отговорности на проектантите и на лицата, извършващи оценка за съответствие на инвестиционните проекти с основните изисквания към строежите и упражняващи строителен надзор.

Със законопроекта се предвиждат и разпоредби, даващи възможност на органите на ДНСК да упражняват по-ефективен контрол върху дейността на общинските администрации в областта на строителния контрол за строежите от четвърта, пета и шеста категории, в това число и чрез налагане на санкции за неизпълнение в срок на дадени от органите на ДНСК указания. С предложените промени се уреждат и последиците от решения на Конституционния съд, с които се обявяват за противоконституционни разпоредби от закона.

За да влязат в сила обаче, промените следва да бъдат приети и на второ четене от парламента. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини