Атентаторът от Локърби починал?

Атентаторът от Локърби Абделбасет ал Меграхи е починал, съобщи телевизия „Скай нюз”.

В края на август либиецът беше освободен от затвора след решение на шотландските власти, тъй като е болен от рак.

Той беше осъден на доживотен затвор за организирането на атентата над Локърби през 1988 година, при който загинаха 270 души.

Британското външно министерство не е потвърдило съобщението, а шотландското правителство проверява информацията.

Aдвокатът на Меграхи, Тони Кели, пък категорично отрече съобщението на "Скай нюз". 

През август шотландските власти освободиха Меграхи от хуманитарни съображения, тъй като той беше неизлечимо болен от рак на простатата и се очакваше да умре до няколко месеца. Решението разгневи американското правителство и роднините на 189 американци, които загинаха в атентата, отнелживота на общо 270 души.

Атентатът над Локърби

Това е най-известното от серията терористични нападения, извършени от Триполи. На 21 декември 1988 г. самолет на американската компания "Пан Ам" - полет 103, експлоадира във въздуха над Локърби, Шотландия. Загинават 270 души от 21 страни, включително 11 жители на Локърби. Повечето от пътниците са американски граждани.

Първоначално се смята , че атентатът е дело на Народния фронт за освобождения на Палестина - Генерално командване на Ахмед Джибрил. Подозират се и правителствата на Иран и Сирия. По-късно уликите се насочват към двама служители на либийските служби, действащи в Малта.

Според проведеното разследване, ден преди атентата двамата либийци, обвинени в извършването му, са летели от Триполи до Малта, където поставили взривното устройство. Под прикритието на служители на либийските авиолинии те поставили на летището Ликуа в Малта взривното устройство в откраднат куфар, който бил натоварен на самолета.

Единият бе оправдан и при завръщането му в родината Муамар ал-Кадафи го посреща с почести и го гощава със специално заклана камила.

През август 2003 г. Либия официално признава отговорността си и се съгласява да изплати около 1 млрд. щат. долара компенсация на близките на жертвите.

През юни 2007 г. той получи правото да обжалва за втори път присъдата си, след първи провал в тази насока през 2002 г. Апелативната му жалба ще бъде разгледана през 2009 г. Според адвокатите и близките на Меграхи той страда от рак на простата в терминален стадий. Самият Меграхи, който сега е на 56 години, внесе иск да бъде пуснат условно на свобода заради здравословното си състояние.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини