Гроздан Караджов: Ето докъде води министър-председателят да се меси в плащанията на АПИ

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството дават брифинг във връзка със спрените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища.

"Естественият резултат, когато някой некомпетентен се меси в работата на институциите...", обвини премиера Гроздан Караджов.

Очевидно сме в предизборна кампания, щом от ПП започнаха да се упражняват на пътища, каза министърът в оставка.

Той посочи "този навик на ПП да лъжат, да обвиняват, ан гро", като заяви, че всички негови думи се потвърждават от документи, които той носи.

Обществените поръчки са отменени от КЗК, а за късното публикуване - да каже Асен Василев, каза още Караджов.

Виновникът за 30 септември (докогато са удължени договорите с пътностроителните фирми) се казва Кирил Петков. Скоро ще стане ясна причината за този нездрав интерес от страна на министър-председателя и ще стане ясен кръгът зад него, заяви Караджов.

Решенията на КЗК са въз основа на жалби от фирмите изпълнители, от 30 юни. Защо едва на 25 юли това става видно за министъра на финансите, остава необяснимо. От решенията на КЗК е видно:

Първо, твърде рестриктивен контрол на три нива за приемане на извършената работа;

Второ, липсва срок за освобождаване от гаранция на изпълнителя.

Няма отговор какъв е изходът от тази ситуация.

НС може да удължи сроковете на договорите до 30 септември, след този срок трябва да има избран нов изпълнител. Караджов би предложил да се премахне тази дата и самото Народно събрание да приеме текст срокът да е до избор на нов изпълнител.

Договорите се прекратяват автоматично на 30 септември, на кого да възлагате, каза Караджов, във връзка с невъзможността за извършване на дори аварийни ремонти. А който възложи без договор, отива на прокурор. Той описа законовия механизъм при авариен ремонт да се извърши и основен, като срокът на процедурата е съкратен до 14 дни. 

Предисторията

Държавата ще бъде лишена от пътно поддържане за следващите 6-7 месеца. Това е времето, което е технологично необходимо, за да проведе обществена поръчка. Това заяви на брифинг в МС заместник-министърът на финансите Андрей Цеков.

Вчера стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" едностранно прекратява всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Като причина за спирането на поръчките от АПИ вчера посочиха "пропуски в документацията за участие" - документация, предложена от самата агенция. Обществените поръчки бяха обявени през април, с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и са предмет на проверка от компетентните органи.

В същото време пътните строителни фирми започнаха безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протестите ще бъдат всеки ден пред НС и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини