Пети ден гасят голям пожар в гората Дадия близо до границата с Турция

Днес, за пети пореден ден, пожарникари в Гърция продължават битката с голям пожар в гората Дадия, близо до границата с Турция, в която се срещат редица редки видове птици, съобщава в. „Катимерини“. Село Дадия, което в неделя беше евакуирано за втори път в рамките на три дни, вече не е застрашено от пожара. 

Продължава и борбата с пожарите край археологическия обект Древна Олимпия, на остров Лесбос в източната част на Егейско море и в Пела в административната част Централна Македония.

От противопожарната служба съобщиха, че 159 пожарникари и 59 противопожарни коли работят край селата Крестена и Скилунтия, южно и югоизточно от Древна Олимпия, където в неделя следобед избухна пожар. Те са подпомагани от четири самолета за хвърляне на вода и четири хеликоптера. „Катимерини“ съобщава, че са били евакуирани шест села в района и че има изгорели къщи.

В Лесбос пожарникарите се бореха снощи да попречат на достигането на пожара до село Ставрос, североизточно от плажния курорт Ватера, който беше опустошен от пожар в събота. Издадени са заповеди за евакуация на Ставрос и близкото село Вриса.  

В неделя на различни места в страната горяха най-малко шест големи горски пожара. Говорителят на пожарната служба Янис Артопойос съобщи, че през последните три дни са възникнали 141 горски пожара.

Междувременно 38 пожарникари с девет противопожарни автомобила и един хеликоптер работят за потушаването на пожар, избухнал рано днес в Менида - в регионална единица Пела в административна част Централна Македония.

От седмици в Гърция преобладават горещи и сухи условия, както и поривисти ветрове. Горещата вълна, която дойде в събота, повиши температурата на някои места до 41 градуса по Целзий. Очаква се горещините да продължат няколко дни, посочва „Катимерини“.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини