Как да си подарим още 14 години живот

Ще ни бъде ли полезен обичайният сандвич за обяд или ще живеем по-дълго, ако откажем месото. В днешни дни е възможно да научим отговора с помощта на генетичния анализ.


През 1953 г. учените откриха ДНК, 50 г. по-късно завърши разшифроването на генетичния код и вече знаем колко гена 
имаме и каква е последователността им в молекулата на ДНК. Затова и днес е възможно всеки да си поръча генетичен анализ, за да разбере толкова много за бъдещото си здраве.

Пътят на... сандвича


Какви ли не сложни неща мисли човек за себе си. А според учените всичко се свежда до резултатите от взаимодействието на нашите гени и обкръжаващата ни среда.

Всичко, което попада в организма ни, преминава някакъв път на обработка и изменения. Съвсем малко са веществата, които влизат и излизат в непроменен вид. А пътят, който останалите изминават в тялото ни, е удивително сложен и включва над 700! реакции. 

Така и сутрешният сандвич в началото се активира – разделя се на микрочасти, захранва ни с енергия, но при този процес използва токсични за клетките вещества – свободните радикали. А след това се извършва детоксификация – отровите се неутрализират и извеждат от организма.

Тези два процеса са в равновесие. Затова и животът е възможен. Но ако реакциите в първата фаза са нормални, а детоксификацията е недостатъчна?

Тогава част от вредните вещества се задържат в организма, а за него това е оксидативен стрес, от който клетките остаряват по-бързо, т.е. самият човек се състарява в повишена скорост.

Но за това не е виновен само сутрешният сандвич. Отговорността за липсата на равновесие се крие в гените ни.

Съдба или гени? 


Именно гените ни правят различни един от друг. От тяхното разнообразие зависи не само разликата в цвета на косата, но и тази в обмяната на веществата, (не)способността на тялото да изхвърля токсините. Ако генът е променен, значи е изменена и неговата активност.

В резултат на това при двама души в едни и същи условия на живот, еднаква възраст, последствията от едно и също събитие/реакция могат да са различни – за единия – добри, а за другия – отрицателни. И ако някой се задълбае в проблема, ще установи, че причината е в... ген под името CYP1А2.

Затова и днес в рекламата от типа "Пийте доматен сок, полезен е за здравето", науката нанася съществена поправка – да, за повечето хора със сигурност е така, но ако искате да знаете дали вие сте един от тях, трябва да се направи изследване на гените ви.

По същата причина някой вегетарианец, макар и на вашата възраст, може да изглежда с 10 г. по-млад, но това съвсем не означава, че и вие бихте изглеждали по същия начин, ако не ядяхте месо. Защото генетичният анализ може да покаже, че сте от хората-носители на гени, отговорни за хомоцистеиновия обмен. Т.е. нуждаете се от много витамини В, които се съдържат основно в храната от животински произход. И ако се откажете от нея, ще се наложи витаминна корекция. В противен случай ще нарасне опасността от инфаркт.

Учените дори са изчислили, че индивидуалната програма на хранене може да удължи живота с 14 години!

Друг пример – независимо, че един мъж (при това лекар) се грижи много за себе си, холестеролът му е над нормата. При генетичен тест може да се установи дали това всъщност не се дължи на наличието на ген, асоцииран с повишеното ниво на холестерола. Ако е така, вече е ясно как може да му се помогне и това съвсем няма да е трудно. Но за да стане това, предварително трябва да се разбере причината защо въпреки разумното хранене холестеролът е остава висок.

Причината за съвременните тенденции в лечението и корекциите на начина на живот е съвсем проста – тъй като гените не могат да бъдат променени, трябва да се промени обкръжаващата среда. Ако например се установи, че сте в повишен риск от остеопороза, добре е да го разберете още на 30 г. – така ще
има достатъчно време да се коригира средата, в която живеете. Именно това позволява на много учени днес да твърдят, че съдбата може да се променя!

Пия, пуша, а съм съвсем здрав. Защо? 


Пътят на промяната – активация и детоксификация – преминава не само храната, но и всичко останало, което попада в организма ни, т.е. и лекарствата, и цигареният дим.

Именно поради генетичните различия един човек спокойно може да споделя от личен опит "Пуша по над кутия на ден, така беше с родителите ми, но те живяха над 80 г. Просто избирахме качествен тютюн и редовно ходехме в планината".

Но това може съвсем да не важи за вас – защото генетичното изследване може да докаже, че рискът да заболеете от рак на белите дробове при вас е с 40 пъти! по-висок отколкото при другия. И виновни за това ще са гените GSTM10/0 + CYP1A1 lle/val. В такъв случай не трябва изобщо да пушите – планината с нищо няма да помогне.

Учените вече са преметнали, че индивидуалният подход при изписването на лекарства, основан на генетичните особености на човека, могат да спестя милиони странични реакции от медикаментите и поне милион сърдечни пристъпи годишно. Ако човек знае достатъчно за себе си на генетично ниво, може да вземе мерки така, че неблагоприятните генетични особености да не се реализират.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини