МЗ: Няма да има затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни пандемични вълни

До затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни пандемични вълни, към настоящия момент е невъзможно да се стигне заради изискването, записано в Закона за здравето от май тази година. Това каза Илия Тасев - директор на Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в Министерството на здравеопазването, по време на заседанието на парламентарната Комисия по туризъм.

Макар и без кворум, членовете на комисията решиха да се съобразят с предвиденото в дневния ред на заседанието й и да изслушат представители на Министерството на здравеопазването за повишената заболеваемост и очаквания пик на настоящата ковид вълна и мерките и планираните действия на здравните власти в контекста на туристическия сезон.

Според приетите промени в Закона за здравето не могат да се затварят обекти, бизнеси и дейности, допълни Тасев и изтъкна, че до тази мярка не може да се стигне дори и по приетия план. Могат да бъдат ограничавани определен обем от дейности или да се въведат изисквания като например носене на маска или спазване на дистанция, дезинфекция на ръце.

Любомир Бакаливанов, заместник-министър на здравеопазването, съобщи, че към 19 юли 9 области - Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Перник, София-град, София област и Ямбол са в "етап едно" според плана за справяне с пандемията, като в тези области са въведени временни противоепидемични мерки, сред които са носене на маски в здравните заведения, в обекти за социални услуги, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра в местата със струпване на хора, работа от разстояние, където това е възможно. С решение на Министерския съвет от 14 юли бяха приети Национален план за готовност при пандемия и Национален оперативен план за справяне с пандемията от КОВИД - 19.

Към 20 юли броят на областите в "етап едно" вече е 17, като новите осем области са Благоевград, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Силистра. За тях също предстои да се въведат временни противоепидемични мерки, като има минимум два-три дни за подготовка за въвеждането им, обясниха от министерството.

По данни към 21 юли вероятно до пет дни се очаква да има три области, които ще влязат в "етап две". При този етап допълнителната мярка ще е изискването да се носят маски в градския транспорт и ново преформатиране на леглата за болнично лечение. В активния летен сезон от черноморските области Бургас и Варна първи влязоха в "етап едно" и към настоящия момент Варна и Бургас ще следват по този ред влизането в "етап две", коментираха от ведомството.

Във връзка с изискването за спазване на дистанция най-вероятно би се стигнало до евентуално ограничение, което и досега се е прилагало, на човек да бъде осигурена свободна площ от 8 квадратни метра, но не и до 50 – 60 – 70 процента от дейността на обекта да бъде затворена, защото това ще е в противоречие със закона, увериха от министерството. От там напомниха, че основно дейностите, свързани с по-голямо струване на хората, са в културата и спорта и се очаква тези сектори да бъдат засегнати с определени ограничения, но не и с преустановяване като цяло на дейността им. В туризма няма как да се случат затваряния и по действащия план.

Заразяването на плажа е много трудно, същото се отнася за заведенията, защото голяма част от тях са на открито или активно се проветряват, коментираха от министерството, като обърнаха внимание, че относително по-рискови са местата за закуски и вечери в хотелите, но уточниха, че ако те са адекватно естествено проветриви, рискът намалява. За обслужващия персонал бе препоръчано при възможност да носят маски. До задължително носене на маски на плажа няма да се стигне.

Все още няма статистика за заболеваемостта конкретно по курортите, защото наблюденията са на ниво области, но от министерството посочиха, че би било възможно такива проучвания да се правят чрез регионалните здравни инспекции в Бургас, Варна и Добрич.

Източник: БТА

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химен
    0 0
    05:28, 22 юли 2022
    Искат да кажат, умирайте на воля ли ? Данъците са важни !
Последни новини