Нашият газ не е руски. Испания отказва да свие с 15% потреблението

Испанското правителство няма да нареди на потребителите да ограничат потреблението на газ, каза министърът на енергетиката Тереса Рибера в четвъртък, след като Испания заяви, че ще се противопостави на предложението на Европейската комисия от сряда за намаляване на потреблението на газ.

"Няма да въведем със закон задължение за настройване на температурата на термостатите в домовете", каза тя в интервю за местното радио Cadena SER. Правителството обаче би препоръчало на хората да пестят енергия, каза тя. Рибера добави, че правителството ще защити и потреблението на газ в промишлеността.

В сряда тя коментира, че нейното правителство ще се противопостави на предложението на Европейската комисия за намаляване потреблението на газ. Причината била, че страната не зависи от руския газ, след като в миналото положи усилия да инвестира в инфраструктура за съхранение на газ и използване на втечнен газ.

"Логиката казва, че ако нашата роля по отношение на солидарността е да бъдем еталон в съхранението и реекспорта на газ, то е абсурдно да мислим, че разполагаме с капацитет да намалим в абсолютно изражение нашия внос на газ", каза Рибера, цитирана от "Ройтерс".

Европейската комисия предложи доброволна цел за всички страни от ЕС да намалят използването на газ с 15% от август до март включително в сравнение със средното им потребление през същия период през 2016 - 2021 г. Предложението би позволило на Брюксел да направи, след консултиране със страните членки, целта задължителна при спешни доставки, ако ЕС установи значителен риск от сериозен недостиг на газ поради допълнителното ограничаване на доставките за Европа от Москва.

Няколко страни като Австрия, Германия и Дания заявиха, че обмислят извънредни планове, които в крайна сметка ще доведат до ограничаване на газа. Други страни членки, включително Полша и Унгария, са против.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини