Керемедчиев: Едва след промяна в Конституцията РСМ ще започне преговори

ЕК изисква РСМ да промени Конституцията си, като включи българите като етнос. Само тогава ще им бъде позволено започване на преговори. Това няма да се случи в близките месеци. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

По думите му подписването на двустранния протокол с РСМ е една малка крачка в процеса на евроинтеграция, който в продължение на години е бил запушен. "Предстои да се проведе първата конференция за започване на преговорния процес с Албания. Тя ще получи "зелена" светлина за започване на преговорите, двете страни биват разделени", посочи той.

Според него е нужен примерен урок по история, който да е обсъден от комисията и учебниците в РСМ да бъдат променени. "Нашата политическа криза няма да бъде повлияна много от казуса "Северна Македония".

Виктор Стоянов от фондация "Македония" допълни, че освен конституционните промени, е превидено и включване на българите в етническите разпоредби и квотите за прокурори и съдии.

"Предстои дълъг и труден процес на реформи в Македония. Важно е България да подкрепи този процес, новите разпоредби ще регламентират правата на българите. Има остатъци от влиянието на Сърбия, с вчерашния подпис РСМ реши да се отдалечи от това и да се приближи до ЕС", подчерта той. И допълни, че сърбите имат пряко влияние в техните служби.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини