Русия отнема лиценза на два български авиоремонтни завода

Русия отнема лиценза на два български и един чешки авиоремонтен завод. Това обяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Това са българските компании "ТЕРЕМ - Летец" и "Авионамс", както и чешката "Лом Прага".

Някои страни от НАТО и ЕС продължават доставките на военно оборудване за режима в Киев и се планира извършването на ремонт на такава техника в предприятия на източноевропейските страни, отбеляза Захарова и допълни, че като ответна мярка руската страна е решила да прекрати действието на сертификатите на въпросните предприятия.

Тя посочи, че по този начин се прекратява предоставянето на услуги по техническата поддръжка и капиталния ремонт на вертолети "Ми", тяхното абонаментно обслужване, а също и доставките на резервни части и компоненти.

"Посочените заводи губят правото да извършват дейности, свързани с поддръжката и ремонта на хеликоптери, произведени в Русия. Руската страна се отказва от отговорност в тази връзка за безопасната експлоатация на вертолетите, ремонтирани в тези заводи", подчерта Захарова.

Това, което стана с газа, сега се случи с лицензите за хеликоптерите - така министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков коментира информацията, оповестена от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия.

Това не е изненада, аз съм предупреждавал като експерт по този въпрос още през 2017 г., нищо неочаквано не се случи, заяви Заков. Аз виждам една добра перспектива за нашите фирми, ако те успеят да нагласят своята работа така, че да не използват тези лицензи, допълни още министърът.

Коментари в сайта

Последни новини