Кирил Петков: Не се предвижда затваряне на бизнеси, ковид сертификати и ограничения в движението

Не се предвижда затваряне на бизнеси, ковид сертификати и ограничения в движението, заяви Кирил Петков на брифинг в министерски съвет относно ковид ситуацията в страната. Премиерът в оставка обяви това след среща с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти. На срещата е била докладвана информация относно епидемичната обстановка в страната и ситуацията с разпространението на COVID-19.

"Изисках да има ясна предвидимост. Имаме шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла и интензивните легла. Данните в момента показват, че по голямата част от страната се намира на етап 0, с няколко области в етап 1", допълни Петков.

Взето е решение, че тази седмица ще се актуализира Планът за справяне с пандемията на база на измененията на Закона за здравето, каза Кирил Петков.

В този план няма революционни промени, а основната причина да бъде приет нов е ангажимента на властите по променения Закон за здравето, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента ситуацията е много по-различна в сравнение с предишните години в пандемия и има много повече възможности да се въздейства на болестта, която вече протича по-леко, подчерта той.

Съветникът на премиера по здравни въпроси проф. Радка Аргирова коментира, че антигенните тестове вече са достатъчно добри и могат да "хващат" новите варианти на COVID-19. Според нея новият план отразява променените условия - голяма част от населението е прекарало заболяването или е ваксинирано и инфекцията протичат на фона на имунно население.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Fb
    FB
    2 -1
    10:28, 14 юли 2022
    Не се предвижда и да зависи нещо от теб за в бъдеще.
    Ходи си в Канада при Тардю, затваряйте се ,залоствайте се и не излизайте от в къщи.
    • Bb
      BBK
      0 0
      15:37, 14 юли 2022
      Никъде няма да ходи а ще печели избори ;)
Последни новини