Три институциии проверяват Центъра за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен

Три проверки са извършени в Центъра за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен след медийни сигнали за нередности, съобщи областният управител Кирил Стоев. Социалното заведение е било инспектирано от община Радомир, Агенцията за качество на социалните услуги и омбудсмана, след писмо на губернатора.

В публичното пространство бе тиражирана информация за системен тормоз върху децата в Центъра за настаняване от семеен тип в село Дрен, като имаше и записи, от които се чува как са подложени на унижения и тормоз.

От община Радомир признават за напрежение, възникнало след напускането на деца, домуващи в социалното заведение до края на май. Според становището на общината останалите деца, под външно въздействие, бойкотират спазването на установените правила, като отказват да посещават учебни занятия, нарушават вечерния час, не харесват приготвената храна, не се включват в никакви дейности, организирани от служителите.

Според Агенцията за качеството на социалните услуги твърденията на част от възпитаниците на дома се потвърждават частично. Влошена е комуникацията между персонал и деца, констатират социалните работници и препоръчват да се разгледа подборът на персонал.

Да се подобри качеството на храната, както и да се осигурява специална закуска на децата, предназначена за училище, препоръчва омбудсманът. Необходимо е да се включат по-голям брой деца, които да ползват външни социални услуги, според обществения защитник. Докладът на омбудсмана сочи, че трябва да се назначи психолог, който да започне работа с децата и служителите, с оглед подобряване на психосоциалния климат в центъра.

Също така е необходимо да се предприемат стъпки за осигуряване на летни почивки на децата чрез националната програма „Отново заедно“ на Министерство на образованието и науката. Омбудсманът настоява да се организират профилактични прегледи на всички деца и младежи, включително стоматологични.

Общественият защитник предлага дирекция „Социално подпомагане“ в Радомир да спре настаняването на деца и юноши до решаване на системните проблеми и намиране на адекватни мерки. Омбудсманът насочва и към определянето на ментори, които да работят индивидуално с децата.

На Държавната агенция за закрила на детето е препоръчано да координира процеса на подкрепа на услугите и да извърши проверка с оглед правото на защита на децата от насилие.
 
В момента в дома има настанени 14 деца. За тях се грижи персонал от 20 души.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини