Изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ остава в Перник до края на лятото

Изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ ще остане до края на лятото в залата „Държавен архив – Перник“, съобщиха от институцията. Експозицията включва изображения на особено ценни и уникални документи от националноосвободителните борби и изграждането на българската държавност, съхранявани в системата на държавните архиви у нас.

Сред дигитализираните документи може да се види масонското свидетелство на Захари Стоянов от 1880 г., издадено от Върховния съвет на Обединената източна португалска ложа, съхранявано днес в Държавен архив – Русе.

Държавен архив – Шумен пази групова снимка на Алеко Константинов сред официални лица, направена няколко часа преди убийството му на 11 май 1897 г.

Снимка на колоездача Антон Иванов Джамбазов - българин от град Щип, пропътувал за 17 дни разстоянието от София до Париж (2500 км.) по случай Всемирното изложение през 1900 г., е притежание на Държавен архив – Хасково.

Попгладичовият препис на „История Славянобългарска“ от 1809 г., решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция, Сребърната конституция от 1911 г. и Държавния печат от 1879 г. са сред документите , показани в изложбата.

В оригинал посетителите ще могат да видят най-ценните документи, съхранявани в местния архив.

Изложба „Съкровищата на държавните архиви“ бе представена в Перник по повод Международния ден на архивите.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини