МЗ връща безплатните бързи антигенни тестове при джипитата

Националната здравно-осигурителна каса ще заплаща бързите антигенни тестове при общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ. Промяната се предвижда в нов проект на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, който е в период на обществена консултация от днес до 8 август.

В мотивите към проекта от МЗ изтъкват, че с мярката се цели "да бъде разширен обхватът на утвърдените към настоящия момент дейности по диагностика на населението".

В момента единствените, които могат да назначават безплатно изследване за наличие на COVID-19, са специалистите в извънболничната помощ, които издават направление за PCR тест. За да получи такова направление обаче, пациентът трябва да бъде прегледан от личния си лекар, който издава направление за специалист.

"Тази вълна не се отчита напълно от здравната статистика, защото има "значителна скрита заболяемост". Тя е причинена от факта, че PCR тестовете са скъпи, хората нямат достъп до тях и не се изследват. Не им се обикаля и по лични лекари за направление, нито по болнични кабинети", заяви преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

В рамките на медико-диагностичните изследвания, които могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ ще бъде включено специализираното изследване „Бърз антигенен тест за коронавирус“. Такова изследване до момента не е включено в обхвата на провежданите медико-диагностични изследвания. С включването му се цели създаване на възможнсти за ранно откриване и диагностика на наличието на инфектиране с коронавирус, което ще даде възможност за предприемане на навременни мерки по карантиниране или изолация на лицата и тяхното навременно лечение, поясняват в мотивите от МЗ.

Като основен резултат от предложените промени се очаква подобряване на възможностите за ранна диагностика на лицата, заразени с коронавирус, тъй като съвременното лечение има потенциал да предотврати и намали възникването на последващи усложнения в здравословното им състояние. От друга страна, ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация, би довело до значително забавяне на разпространението на този висококонтагиозен вирус.

Коментари в сайта

Последни новини