Образователни концерти изнасят пернишките оркестри

Образователни концерти изнасят пред перничани оркестри в Двореца на културата, съобщи на БТА директорът на институцията Петьо Фетфов. Инициативата се нарича „Музикална мозайка от България“ и е част от лятната програма на Двореца. Проявите се финансират от общинския фонд „Култура“.

Хора и песни от всички фолклорни области представи Народният оркестър. Оркестрантите разказаха на перничани и показаха типичните за българския фолклор инструменти: кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан.

Народният оркестър съществува от 1959 година. Тук са свирили големите майстори като кавалджията Цветко Благоев и гъдуларят Атанас Вълчев. Сега ръководител на състава е гайдарят Венцислав Андонов.

Какво е цугтромбон, валдхорна, ксилофон, маримба, научиха любознателни перничани от образователния концерт на Камерен оркестър „Орфей“. Формацията е на 47 години. За своята концертна дейност  „Орфей“ е носител на престижни отличия в България и чужбина, като още през 1976 г. той е получил диплом на международния конкурс за оркестри на името на Херберт фон Караян в Берлин. Диригент на оркестъра е маесто Райчо Христов.

На 14 юли предстои образователният концерт на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов. Изявата ще се реализира с партньорството на фолклорно-танцова формация „Асти Денс“ и вокално студио към ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Началото на духовата музика в Перник е поставено през 1902 година от „Мини Перник“. Чешки и български капелмайстори изградили уникален за времето си състав, който станал основа за музикалната традиция в града. Духовият оркестър е устоял на времето благодарение на публиката и нейната потребност от музиката, създавана от формацията.

Инициативата за образователни концерти датира от години в Перник, като досега те са били предназначени предимно за малките перничани и се осъществяват в училищата. Оркестрите са свирили за ученици и по време на церемонни при завършване на учебната година. Според оркестрантите това е нетрадиционен начин за общуване с музиката и приобщаване на децата към този вид изкуство.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини