Днес ще бъде направена първа копка на водния цикъл в Радомир

Днес ще бъде направена първа копка на водния цикъл в Радомир, съобщиха от „В и К“. Обособени са три лота на строителство - Перник, Радомир и радомирският квартал „Върба“. Радомир ще се сдобие с транзитен водопровод за ниската зона с дължина 2,2 км. Ще бъдат изградени 10 км разпределителна водопроводна мрежа и 624 сградни водопроводни отклонения. Две канализационни помпени станции с тласкатели след тях ще отвеждат отпадъчните води в пречиствателната станция в гр. Батановци.

Сега Радомир ползва пречиствателна станция в Завода за тежко машиностроене, която е частна собственост. Планира се тя да отпадне и поради неефективност. Проектираната нова канализационна мрежа в Радомир е с дължина 6,77 км и 411 сградни канализационни отклонения. Предвидена е и реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води в Батановци.

Реконструкцията на ВиК инфраструктурата ще обхване агломерациите Перник и Радомир. Проектът е на стойност 100 899 303,08 лв, от които собственото финансиране е в размер на 25 314 619,20 лв., безвъзмездната финансова помощ е 981 190,79 лв. Стойността на проекта е намалена със сумата, изразходвана за строителството на клон 2, който бе изграден по време на водната криза в Перник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини