ЕП подкрепи инвестициите в газ и ядрени технологии да са "зелени"

Европейският парламент гласува днес в подкрепа на прeдложенията на Европейската комисия, които етикетират инвестиции в газ и ядрени електроцентрали като безопасни за климата, предаде Ройтерс. По този начин депутатите проправят пътя предложението да прерасне в закон.

Според предложението на Европейската комисия, инвестициите в свързани с газа и ядрената енергия дейности ще изградят роля по време на екологичния преход. Комисията предложи тези дейности да бъдат класифицирани като преходни, допринасящи за смекчаване на последиците от изменението на климата (т.нар. таксономия). Включването на дейностите, свързани с природния газ и ядрената енергия, е ограничено във времето и зависи от специфични условия и изисквания за прозрачност.

Регламентът за таксономията е част от плана за действие на Комисията за финансиране на устойчивия растеж и има за цел да стимулира екологосъобразните инвестиции и да предотврати заблуждаващите твърдения за екосъобразност (greenwashing).

От общо 639 гласували депутати, 278 са подкрепили предложението да се блокират правилата на ЕС за газа и ядрената енергия, 328 са се противопоставили, а 33-ма са се въздържали.

Така не бе достигнато необходимото мнозинство от 353 депутати – от общо 705 евродепутати, за да се блокира предложението на ЕС. Правилата ще влязат в сила от 2023 година, освен ако 20 от 27 страни членки не ги отхвърлят, което се смята за малко вероятно.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини