Лошото време отлага събор

Църногорският събор „В сърцето на Граово“, който трябваше да се проведе на 9 и 10 юли е отложен за 16 и 17 юли, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Перник. Промяната в датите се налага заради очакваното влошаване на времето и прогнозата за обилни валежи.

Запазва се датата на колоквиума, който по традиция предшества събора. Той ще се проведе на 8 юли в Църтогорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци. Темата тази година е „Пътят към храма“. Дискусията се организира от неправителствената организация „Краищенско Светогорие“, като акцентът е поставен върху довеждащата инфраструктура до манастирите и практическите и нормативни възможности за превръщането на т.н. Краищенско Свотогорие в туристическа дестинация.

Същия ден солов концерт на Фиалата на манастира ще изнесе известният диригент, композитор и музикант Мартин Пантелеев. Маестрото, който е свирил в емблематични катедрали в Европа, ще озвучи манастирския двор с произведения на Бах, Вивалди, Масне. Специално за Църногорския събор музикантът е подготвил преработка за соло цигулка на произведението си „Архетип“, което е дирижирал за първи път в Лондон с Кралската филхармония.

Програмата включва още фотоизложба „Историята на манастира“ и представяне на млечни продукти от региона. Събитието се проведа със съдействието на Министерството на земеделието и „Обединени български животновъди“.

 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини