Ще бутат кея на Доган в Росенец

ДНСК е констатирало незаконно строителство на кея на плажа Росенец, по-известен с лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това става ясно от профила на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов, който препубликува от сайта BIRD.BG констативен акт от 23 юни от проверка на строеж "Удължаване на кайова стена".

Така министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов се отчита, че е изпълнил поетия ангажимент да разпореди проверка по казуса.

В личния си профил Караджов коментира: "Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата! Забавихме се малко, защото се наложи да наемем инженери водолази, които да извършат замерванията под вода! А и водата да се постопли! Но свършихме каквото сме обещали."

Неговото заключение е, че са налице нарушения, които са основание за започването на административно производство по реда на чл. 225, ал.1от Закона за устройство на територията.

Припомняме, че през март месец ДНСК обяви, че не е открила никакви документи за строителството.

Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

BIRD.BG предвиждат: "Сега ще има съдебна сага, която ще се точи с години, но незаконният кей ще бъде разрушен. 

Незаконният кей беше разкрит в разследване на Атанас Чобанов преди две години. https://bivol.bg/dogansarai-port-dogan-2.html"

Статутът на публичния плаж и имота, ползван от Доган, стана повод за масови протести повече от месец през лятото на 2020 година, след като съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и двама негови съпартийци не бяха допуснати до брега от гардове на Националната служба за охрана (НСО). Тримата отидоха с лодка до мястото, където бяха посрещнати и блъскани обратно във водата от държавните охранители. Случката предизвика уволненията на двама гардове и по-леки наказания за други четирима.

През август 2020 година прокуратурата обяви, че е открила данни за престъпление в парк "Росенец". Разпоредените от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверки на сградите и кея на територията на лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“ констатираха множество нарушения и данни за документно престъпление.

В края на 2021 година Ивайло Мирчев подаде сигнал до служебния по това време вътрешен министър Бойко Рашков за синхронизирани действия на министри, зам.-министър, областен управител, нотариуси и ръководители на агенции заради кейовата стена на морския сарай на Ахмед Доган в Росенец. Според сигнала през последните 5 години, когато кеят нарасна с 3995 кв. м, в незаконното му узаконяване са участвали областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министрите на транспорта и регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, директорът на СГКК Бургас и няколко нотариуса. 

“Демократична България” беше инициатор за създаването на комисията “Росенец” в предните два парламента. В тях стана ясно, че само 4 от 18 обекта от комплекса на летния сарай имат разрешения за строеж. Получени бяха достатъчно документи, показващи и доказващи по категоричен начин как свързаната с Ахмед Доган фирма „Хермес Солар“ ООД успява да присвои части от морската акватория на България. Този процес започва през юни 2016 г. и приключва през март 2020 г. с активното съдействие на членовете на две правителства с мандата на ГЕРБ и с министър-председател Бойко Борисов. В резултат на медийни публикации, прокуратурата се активира и възложи проверка, която към днешна дата нито е приключила, нито са обявени резултатите от нея, четем на сайта на "Да България".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    ПАТРИОТ
    2 0
    07:56, 6 юли 2022
    Досега трябваше хиляди пъти да бъде бутнат не само кея но и самият него дори.този хидроексперт този доносник сава, този султан от сарая да дърпа само конците на тази разбутана от противоречия държава.всилко това е благодарение на българските далавераджии които са оплетени като черва и не смеят да се обединят и да поставят тази турска етническа противоконституционна псевдо партия-оод- сбирщина на крадци далавераджии замяна на имоти и т.н. И т.н. И .н до преяждане до повръщане.
    Няма турски кмет депутат и т.н. Без имоти бех хотели къщи за гости жилища в турция далавераджийски пари в чужбина.както стана с къщите на помака карадаи - сънуващия п а р з и д е н т.

Още новини

Последни новини