Жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури на 6 юли

За 6 юли е обявен жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури в 13 области. За Смолянска област кодът също е жълт. Утрото в Смолян започва със слънце, температурата е 16 градуса. Още преди обяд ще започне да се заоблачава, максималната температура ще достигне 22 градуса. След обяд и вечерта ще има условия за локални интензивни валежи с количества 20-35 mm, гръмотевични бури и градушки. На територията на общините Смолян, Чепеларе, Девин, Доспат, Рудозем и Борино прогнозата е за количество валеж от 20-35 mm за 24 часа или интензивен валеж - до 30 mm за 6 часа.

Днес, под влияние на студен атмосферен фронт, над Западна, а след обяд и над Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Там вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, с до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат в широки граници: от 26° в западните райони до 36° на места в Източна България.

Над планините в Западна и Централна България още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен северозападен вятър, който до вечерта ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 13°.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини