Трети ден протест срещу предложението на ЕС за преговорна рамка за Република Северна Македония

В третият ден от протеста срещу предложението на ЕС за преговорна рамка за Република Северна Македония под мотото "Ултиматум - Не благодаря" той ескалира, както още вчера заяви председателят на „Левица“ Димитър Апасиев.

Докато на импровизираната сцена обвиненият в палежа на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля Ламбе Алабаковски палеше лист с надпис   „Преспанско споразумение, българско споразумение, френско предложение, фашизъм“ с думите: „Ако моята диагноза е пироман, вашата е предатели“, част от протестиращите пробиха металните ограждения пред сградата и влязоха в двора на сградата на правителството.

Към сградата полетяха яйце, чуха се взривяващи се пиратки, а част от протестиращите се оказаха лице в лице с плътен полицейски кордон с щитове.  

Протестиращите освиркваха, скандираха „Оставка“, и  "Никога Северна, само Македония", след което се разделиха и част от тях тръгнаха към сградата на парламента, но по-голямата част от тях остана пред сградата на правителството. 

Металните заграждения и пред парламента бяха съборени, към сградата също летяха пластмасови бутилки с вода, но протестиращите бяха посрещнати от полицейски кордон. 

По-рано от Левица написаха, че правителството възнамерява на утрешното си заседание да приеме предложението на за преговорна рамка. 

По информация на кореспондента на МИА в Брюксел утре в страната се очаква да пристигне председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, а целта на посещението, което не е обявено от страна на правителството е да бъде оказана подкрепата на ЕС за предложението за преговорна рамка.

Докато протестиращите обикаляха сградите на правителството и парламента пред водещи журналисти от македонски телевизии външният министър Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич отговаряха на журналистически въпроси, свързани с преговорната рамка и двустранния протокол с България. „Разбирам емоциите, имаше почва за емоции, но сега е време да започнем да елиминираме едно по едно притесненията и да обясним, че няма нещо, което е застрашаващо в преговорната рамка“, каза Османи. 

СДСМ и ДСИ осъдиха инцидентите по време на протеста

„Тази вечер обществеността видя опит за повторение на нахлуването (в парламента на Република Северна Македония) от 27 април 2017 г. от политически партии, които не мислят доброто нито на държавата, нито на гражданите. СДСМ, институциите, гражданите няма да допуснат подобно опасно, деструктивно поведение да застраши бъдещето на страната. Опитите за дестабилизация отново ще бъдат победени“, написаха от СДСМ.

„В решителните за страната моменти, в моментите, когато се пише история и се полагат основите на европейския път, Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) уверява институциите и гражданите, че няма да си позволи да се отклоним от пътя на Евро-американско приятелство и европейска интеграция. Про-руските партии, които организират протести и насилие срещу европейската интеграция, изпълняват дневния ред на Москва за дестабилизиране на страната и региона“, пишат в съобщение от ДСИ. От партията на Али Ахмети призовават  политическите партии които  виждат страната като европейска държава, да се дистанцират от деструктивното поведение и да работят заедно за евроинтеграцията на страната „при пълно зачитане на идентичността, културните и езиковите особености на всички нас," пише в съобщението.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини