Кирил Петков: Няма скрит внос на оръжие за Украйна

"Ние изнасяме оръжие, амуниции за наши партньори за ЕС, няма скрит внос за Украйна, нашата стъпка е износ към Полша. Думичката: "Украйна" я няма (в интервюто пред "Гардиън" - б.р.), аз говорех за износ за Полша". Това заяви в Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков по повод интервюто му в британския всекидневник "Гардиън". Той е в белгийската столица за участие в срещата на върха на ЕС - Западни Балкани.

За решението на парламента е важно е да имаме максимална представителност, каза Петков.

Решението, което Френското правителство и ЕС реално подкрепят и осъзнават, че българските изисквания стават европейски, каза Петков. 

"Време е правителството на РСМ да поведе своята нация. Те са готови да направят стъпките това да стане реалност. С помощта на европейската дипломация, на натовските партньори ще могат да преодолеят трудностите и да поведат своята нация към Европа", обясни премиерът в оставка и каза, че получил поздравления от всички премиери.

"За това, че взехме проевропейска позиция, те са разбрали условията, които са важни за България. Много е важно правата на българите да са защитени в РСМ, това е важно за всички. Нашите изисквания са европейски", каза Петков. 

Той изтъкна, че е много важно един политик да си държи на думата. Важно е такива решения да се вземат с максимално широка подкрепа. Това решение трябва да бъде с максимално широка подкрепа - 170 от 240 депутати.

"Възраждане" се изявиха, въпреки че и те осъзнават, ИТН също подкрепят. Разбираме, че другата реторика е била политическа дъвка, която се ползва", каза премиерът в оставка Кирил Петков.

По думите му сега изцяло задачата е при македонците. Мисля, че европейската дипломация ще започне да работи усилено, да може това предложение да се приеме. И РСМ трябва да искат правата на всички общности да са защитени, препоръча той и каза, че това е основна задача и за европейските ни партньори.

Ние като правителство платихме огромна цена, за да стигнем до тук, сега тяхната цена трябва да бъде платена. Цената, която платихме не беше за РСМ, а за това, че спряхме корупцията, каза Петков по повод падането на българското правителство след вот на недоверие за провал във финансовата политика.

"Има решения, които да се вземат бързо, мисля, че правилният начин е както го направихме ние", допълни Кирил Петков. 

Припомняме, депутатите приеха България да приеме позиция по предложението на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония, която дава право на правителството да свали българското вето върху преговорите на страната за членство в ЕС. "За" гласуваха 170,"против" бяха 37, "въздържали се" - 21. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", Демократична България и ДПС, против - "Възраждане" и "Има такъв народ", а БСП се въздържаха.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    К
    к
    1 0
    18:38, 25 юни 2022
    боклук долен корумпиран, бай-дън-ски гъ зо-ли з-е -ц
Последни новини