ДПС и ГЕРБ внасят в парламента френското предложение за Северна Македония

ДПС внесе предложение за решение на Народното събрание, което да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания. Това заяви по време на брифинг в парламента Мустафа Карадайъ, председател на парламентарната група и на ДПС.  

Виждаме от една година тези министри, чиято оставка приехме преди малко, не направиха нищо в тази посока. По-скоро можем да кажем, че те се опитваха да пречат на този процес, като непрекъснато в Брюксел говориха едно, а в България - обратното, коментира Карадайъ. 

Той посочи, че днешното заседание на правителството е доказателство за това. Правителството не можа да вземе решение, което да внесе в Народното събрание, каквато е нормалната логика и процедура. Има изпратена информация от Министерството на външните работи, с която ние сме се запознали. Във връзка с тази информация, ние внесохме това предложение в парламента, каза Карадайъ. По думите му европейското бъдеще на страните от Балканите е и трябва да е неотменим приоритет на България. 

Карадайъ припомни, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС, при наличие на консенсус между всички партии, се е достигнало до качествено нов етап за страните от Западните Балкани. 

И от ГЕРБ-СДС заявиха, че са готови с проект на решение за одобрение на преговорната рамка за Северна Македония.  Това стана ясно от декларация от трибуната на Народното събрание на председателя на парламентарната група (ПГ) Десислава Атанасова след вота снощи. Проектът ще бъде внесен днес в деловодството на парламента.

Настояваме правителството в оставка да финализира и одобри финалния протокол незабавно, заяви Атанасова. Борисов и ГЕРБ започнаха този процес и те ще го завършат, декларира тя.

Докато четеше декларацията, от пленарната зала излязоха депутати от управляващата коалиция и представителите на Министерския съвет.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    НЕЗАВИСИМ
    1 0
    07:49, 23 юни 2022
    Уважаеми собственик на сайта.както досега моля и за напред не замъсявайте сайта с каквото и да е споменаване на турската етническа псевдопартия-оод- д п с.
    Раковото образование в българската политика и присъствие,турска етническа партия с трима еничери като ментата-гнидзата и .....
    Най коварните нагли винаги действащи от упор и зад гръб.който се хванал с тях и му е забит ножа отзат рано или късно. Най корумпираната сбирщина
Последни новини