Дебатът по вота на недоверие към правителството (на живо)

Ключов ден в политическия живот на страната. Шест месеца след като "Продължаваме промяната" спечели изборите и създаде коалиционен кабинет заедно с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ", в Народното събрание се обсъжда вот на недоверие към правителството. Той беше внесен от ГЕРБ заради провал във финансовата и икономическата политика на страната.

Народното събрание е барикадирано с ограждения.

Районът ще бъде отцепен. За автомобили  е спряно движението по улицата между БАН и НС. Към 10:30 ч. освен метални ограждения и засилено полицейско присъствие, пред НС е разположено и водно оръдие.

Причината за засилената охрана на сградата на парламента са планираните за днес 12 протеста - в подкрепа на правителството, срещу правителството, на "Възраждане", срещу високите цени на горивата и срещу вдигането на ветото на Северна Македония за присъединяване към ЕС.

В този час пред парламента има няколко протестиращи в подкрепа на правителството.

Кулминацията на протестите се очаква в следобедните часове, когато би трябвало да приключат дебатите по вота на недоверие, а депутатите да бъдат посрещнати от два протеста - един на задния вход и един на парадния.

Депутатите, които се регистрираха в зала, са 195.

В пленарната зала за днешните разисквания дойдоха премиерът Кирил Петков и членове на кабинета. Заседанието се води от изпълняващия длъжността председател на парламента Мирослав Иванов, след като Никола Минчев беше предсрочно освободен. Иванов призова депутатите да спазват добрия тон и да не прибягват до език на омразата. Той предупреди, че правилникът на парламента ще се спазва в цялата му строгост.

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов изчете декларация от името на парламентарната група за политиките, водени от кабинета.  

Според правилника на парламента гласуването се състои не по-рано от 24 часа след приключване на дебата. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини