Двадесет и девети параклис осветиха край Момчиловци

Двадесет и девети параклис бе осветен край смолянското село  Момчиловци. Той носи името „Всички светии“ и се намира на пътя Момчиловци – Баните до местността „Вопата“. Построен е за кратко време от семейство Данчеви, които издигнаха цял  комплекс в памет на техния син д-р Ивайло Данчев, включващ заслон, чешма и малка църквичка, съобщи кметицата на Момчиловци Сийка Суркова.

Освещаването извърши местният свещеник Николай Рангелов. Предстои параклиса да бъде изографисан. Според отец Николай, няма друго място в България с около 1300 жители и за малко повече от 100 години да е построило толкова много малки християнски храмове.

Родопското село е изцяло обградено с параклиси. Най-отдалеченият е на 30 км на границата с община Лъки. Никой не помни кога е построен параклиса „Св. Георги Победоносец“, който пък е на 12 км от Момчиловци. Параклиси има и в самото село. Към края на 18-и век в Момчиловци е нямало нито един параклис. Дотогава в най-старите къщи са правили т.нар. наречен “ прошкинтар“ /място за поклон/. Така се е наричал специалният кът в някой ъгъл, където са подредени иконите и над тях гори кандило. Освен калена кандилница с тамян понякога имало и молитвеник. Когато селото се разраства, се увеличава нуждата от религиозни треби. За общи дела преди построяването на църквата „Св. Константин и Елена“ през 1836 година е била използвана плевня, разказват от селото. Строителството на параклисите започва след това. Сред първите е този южно от връх „Св. Илия“, където е „Аязмото.

Всички храмове се поддържат от семействата или фамилии в селото и/или именници. Те не се заключват. Местните твърдят, че никой не краде от тях, въпреки че се посещават и от стотици туристи. Отскоро за посещения в тях има направени маршрути, които са разделени на северна зона, източна и западна зона. Обхождането им изисква време, но си заслужава, защото до тях се стига като се преминава през красиви природни кътчета, край поточета с огънати над тях каменни мостове, през зелени поляни и вековни иглолистни гори. Първият маршрут е от селото до „Св. Дух“. Пътеката е дълга 7,5 км и преминава край 4 параклиса. Вторият е от Момчиловци до „Св. Летения“ и по него се преминава през 9 храма, а третият тръгва от църквата в посока „Св. Илия“ и включва 6 параклиса.

Хората тук са дълбоко религиозни и не го правят от показност, а защото изпитват нужда от това, казва Суркова. Заради всичките си дадености, селото влага усилия от няколко години за развитие на духовно – здравен туризъм.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини