Стилиян Язаджиев от Хасково грабна наградата на публиката в националния фестивал „Младите – за Земята“

Изображение 1 от 3

    Стилиян Язаджиев от клуб „Еко Шампиони“ към СУ „Св. П. Хилендарски“ e е носител на наградата на публиката на националния фестивал „Младите – за Земята“. Петокласникът спечели сърцата на гостите на фестивала с разнообразните решения, които предлага за справяне с проблема с незаконната сеч на дървета. Те включват както информиране на гражданите за проблема и повишаване на активността им чрез подаване на сигнали, когато са станали свидетели на незаконна сеч, така и санкции за нарушителите, които включват не само парични глоби, но и задължението за засаждане на 5 пъти повече дървета от изсечените.

    Стилиян планира да надгради няколко успешни инициативи сред които „Стара хартия за нова книга“. Чрез нея само за годините от 2017 до 2019 г. хасковските деца са събрали 16,4 тона стара хартия, с което са спасили 213 дървета. Той работи и върху разширяването на инициативата за отглеждане на широколистни дървета „За всяко дете по дръвче“, в която тази година взеха участие близо 600 деца от Хасково.

    По време на фестивала ученикът демонстрира много атрактивен метод за рециклиране на стара хартия чрез превръщането й в картички със семена за засяване. Представи и широко използван метод за залесяване на големи обезлесени площи чрез глинени топчета.

    Фестивал „Младите – за Земята“ се проведе на 19 юни 2022 г. в Биологическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Той беше организиран от Фондация ХАЛО и Фондация “Сай Хай” и Сдружение “Образование без раници” с инициативата “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!”.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини